Обережно, ботулізм!
З початку 2024 року на території України Держпродспоживслужбою було зареєстровано 24 випадки ботулізму з 27 постраждалими (серед яких один летальний). 1 випадок зареєстровано на території Полтавського району. Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції ймовірно промислового виробництва. Ботулізм - це харчове отруєння, що виникає в результаті споживання продуктів з накопиченими в них ботулотоксинами. Для ботулізму характерна сезонність з підйомом захворюваності з травня по серпень. В цей період треба бути особливо пильним, щоб не отруїтися. Потенційно небезпечними можуть бути усі консервовані продукти (м’ясо, риба, гриби, овочі), а також в’ялені, копчені, консервовані продукти як домашнього приготування, так і промислового виробництва (ковбаси, шинки та консерви), де не було дотримано технологічного процесу під час заготівлі, переробки сировини та умов зберігання продукту. Заражені продукти можуть мати достатній термін придатності, не змінений зовнішній вигляд і смак. З метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації Полтавське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтаській області інформує операторів ринку про необхідність посилити заходи контролю за обігом риби та продуктів з неї у зв’язку з небезпечністю захворювання на ботулізм. Відповідно до ст. 22 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» № 771/97-ВР від 23.12.1997 року (зі змінами), для забезпечення простежуваності харчових продуктів, оператори ринку повинні приймати рибу та рибопродукти тільки з супровідними документами для здійснення ідентифікації та відстеження продукту. Харчові продукти повинні бути належним чином марковані або згідно з документацією, супроводжуватися інформацією відповідно до вимог законодавства, а саме:
Зазначена інформація зберігається оператором ринку до закінчення граничного терміну споживання харчового продукту або закінчення мінімального терміну придатності харчового продукту. У разі відсутності супровідних документів, що підтверджують безпечність продукту, такий харчовий продукт вважається небезпечним. Несе загрозу та може спричинити шкідливий вплив для здоров'я людини. Відповідно до п.7 ч.2 та ч.З Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров'я людини. Операторам ринку, які здійснюють обіг небезпечної продукції, слід негайно вжити заходів з її відкликання і вилучення.
|
Ботулізм! Як запобігти захворюванню?
Ботулізм — це дуже небезпечне і в багатьох* випадках смертельне інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених бактеріями групи клостридій. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше - до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого. Збудник ботулізму широко поширений в природі (у ґрунті, прибережному мулі, піску берегів, через що прісноводна риба часто є джерелом зараження людини ботулізмом). Ботулінічні токсини потрапляють в організм через недостатньо оброблену їжу та її неправильне зберігання. У хворих спостерігається нудота, блювання, біль у животі. З’являються загальна слабкість, головний біль, запаморочення. Одна з характерних для ботулізму ознак - погіршення зору, роздвоєння предметів, мерехтіння, сітка перед очима. Унаслідок паралічу м’язів гортані, м’якого піднебіння та язика спостерігається спрага, сухість слизових оболонок, утруднення ковтання, мови та втрата голосу. У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря! Ботулізм не передається від людини до людини. Основною причиною захворювання на ботулізм - є вживання в їжу неякісно приготовлених продуктів, що були забруднені бактеріями ботулізму: зіпсовані домашні консерви з м’яса, риби, грибів, рідше — овочів; консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені; в’ялені та копчені продукти домашнього приготування. Також, реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Рекомендації щодо запобігання захворювання на ботулізм: неприпустимі придбання риби та рибної продукції у невстановлених (не зареєстрованих) операторів ринку, що реалізують свою продукцію через інтернет мережу та в місцях стихійної торгівлі;
Будьте обережними, зважаючи на таку небезпеку, яка зазвичай посилюється в теплу пору року. Не забувайте мити руки після прогулянки і тим більше після садових робіт. Привчіть до цього і ваших дітей. Тільки чистота та гігієна зможуть уберегти вас від цієї страшної недуги. |