З 16.05.2024 по 03.06.2024 року ФГ «ЛУЗІР'Я» буде проводити обробіток полів гербіцидами та інсекцидами на посівах зернових та бобових культур.

Дата: 15.05.2024 13:48
Кількість переглядів: 72

з 16.05.2024 по 03.06.2024 року ФГ  «ЛУЗІР'Я» буде  проводити обробіток полів на посівах зернових та бобових культур, на території Мачухівської сільської територіальної громади, гербіцидами та інсекцидами. Всі роботи проводитимуть  в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках, як виняток, у похмурі і прохолодні дні з температурою нижче +10 допускається проведення обробки у денні години.

Райони обробітку полів озимої пшениці: за межами населеного пункту Полузір'я інсекцидом Лютер Альфа-циперметрин.

Лютер Альфа-циперметрин препарат має контактну дію, має високу потужність і токсичний для комах запилювачів, не можна застосовувати під час цвітіння, коли спостерігається підвищена активність запилювачів. Крім того, при обробці ріпаку забороняється кормове використання стебел культури, а також олії в харчових цілях (корми тощо).

Механізм дії препарату відноситься до контактно-кишкових.

Якщо не перевищувати рекомендованої дози, можна не боятися ризиків фітотоксичності, проте на запущених стадіях слід використовувати максимальні норми. Є ризик виникнення резистентності, через що інсектицид Лютер слід застосовувати послідовно, чергуючи з препаратами, що мають інші діючі речовини.
 

Райони обробітку полів кукурудзи: за межами населених пунктів Полузір'я, Бредуни, Шпортьки гербіцидами: Преміум, Сігур, Легенда та Тривіум.

Гербіцид Преміум – досходовий і післясходовий селективний гербіцид для захисту кукурудзи та соняшнику від однорічних злакових та дводольних бур'янів. Механізм дії Гербіцида Преміум: ефективно контролює злакові бур'яни, діє на бур'яни в момент проростання. Проникаючи у тканини шилець злакових бур’янів та сім'ядолей дводольних S-метолахлор гальмує розвиток і поділ клітин, порушуючи ліпідний обмін, що спричинює зупинку росту і загибель рослин. Тербутилазин абсорбується коренями та листям бур'янів, переміщується акропетально по ксилемі, накопичуючись в верхівкових меристемах, інгібує транспорт електронів в рецепторах фотосистеми II в процесі фотосинтезу, що призводить до загибелі бур'янів. S-металохлор діє насамперед на однорічні злакові та деякі однорічні дводольні бур’яни, тербутилазін діє в основному на однорічні дводольні та деякі однорічні злакові бур’яни.

Гербіцид Сігур

Переваги - Унікальне поєднання трьох діючих речовин з різними гербіцидними властивостями, широкий термін застосування – 3-8 (10) листків кукурудзи, розширений спектр контрольованих бур’янів, покращена дія проти лободи білої, контроль падалиці соняшнику та ріпака усіх видів, відсутність фітотоксичності для культури в усіх рекомендованих фазах застосування.

Механізм дії: діючі речовини римсульфурон та нікосульфурон відносяться до хімічного класу сульфонілсечовин, які, проникаючи в рослину через листя, переміщаються до точок росту, де блокують фермент ацетолактатсинтазу. Мезотріон відноситься до хімічного класу трикетонів, поглинається листям та корінням бур’янів, порушує біосинтез каротиноїдів. Порушення життєвих процесів в рослинах, спричинених римсульфуроном, нікосульфуроном та мезотріоном, є невідновлюваним, що в подальшому призводить до загибелі чутливих бур’янів.

 

Гербіцид Легенда

Гербіцид системної дії для боротьби з однорічними та багаторічними злаковими та дводольними бур’янами у посівах кукурудзи.

Мезотріон - системна діюча речовина групи трикетонів, проникає в рослини через листя та корені, пересувається по ксилемі і флоемі, блокує дію ензиму п-гідрокси-феніл-піруват-дегідрогенази, що приводить до пригнічення біосинтезу каротиноїдів. За рахунок мезотрону препарат має пролонговану ґрунтову дію на однорічні дводольні бур’яни.

Нікосульфурон – речовина групи сульфонілсечовин, є високо селективною по відношенню до кукурудзи, володіє системною дією та швидко проникає у рослини бур’янів. Після обробки поглинається переважно листками та впродовж кількох годин переміщується по рослині, що призводить до зупинки поділу клітин у точках росту. Зупиняє ріст та розвиток бур’янів за рахунок блокування ферменту ацетолактатсинтази, необхідного для синтезу незамінних амінокислот: валіну, лейцину та ізолейцину.

 

Гербіцид Тривіум

Діюча речовина: Римсульфурон, 250 г/кг + тифенсульфурон-метил, 150 г/кг + флорасулам, 80 г/кг 

Механізм дії гербіциду: діючі речовини препарату, проникаючи в рослину через листя, переміщуються до точок росту, де блокують фермент ацетолактатсинтазу. Цей фермент необхідний для синтезу незамінних амінокислот – валіну, лейцину та ізолейцину. Вже через кілька годин чутливі бур’яни припиняють ріст і більше не конкурують з рослинами кукурудзи за вологу та мінеральні речовини. Повна загибель чутливих бур’янів відбувається через 15 і більше днів. 

Гербіцид забезпечує захист посівів від моменту обприскування до появи нової хвилі бур’янів. Використовуючи потужний гербіцид Тривіум, немає необхідності робити бакові суміші з іншими гербіцидами, моно- та комплексними мікродобривами та мінеральними добривами, суміш із якими може спричинити негативний вплив на культуру.

 

 Райони обробітку полів соняшника: за межами населених пунктів Полузір'я, Судівка, Шпортьки, Твердохліби, Плоске гербіцидами  Геліантекс, Євролайтінг Плюс та ЄвроЛайтінг. 

 

Гербіцид Геліантекс

Механізм дії  - активний ріст чутливих бур’янів припиняється вже через добу після проникнення препарату в рослину. Перші видимі ознаки пригнічення бур’янів проявляються через 1-2 дні після внесення.

Остаточна загибель бур’янів відбувається через 3-5 тижнів після обробки і залежить від видового складу та стадії розвитку бур’янів, ступеня засміченості, а також кліматичних умов до, під час  і після обробки.

Arylex™ active (галауксифен-метил) входить до нового класу хімічних сполук– арилопіколінатів. За механізмом дії належить до групи синтетичних ауксинів (HRAC група O). Дієвий при низьких нормах використання. Швидко проникає у бур’яни та проявляє симптоми дії. Дієвий у прохолодних умовах.

Рекомендації щодо застосування: Слід уникати перекриття та знесення робочого розчину на сусідні культури дощ, що випав протягом 1-ї години після внесення, може знизити ефективність дії препарату, згідно сільськогосподарської практики препарат рекомендується застосовувати коли комахи-запилювачі не є активними (рано вранці або пізно ввечері), забороняється застосування в особистих підсобних господарствах, авіаційним методом, водоохоронній зоні рибогосподарських водойм.

 

Євролайтінг Плюс

Препарат здатний проникати в рослини через листя та грунт, що забезпечує його ефективність незалежно від випадання опадів. До 70% робочого розчину розходиться по організму вже в перші години після обробки, що призводить до високої швидкості гербіцидної дії. Рослини гинуть через придушення освіти життєво необхідного для біосинтезу амінокислот ферменту. 

Основні переваги Євролайтінг Плюс: Унікальне поєднання активних компонентів, яке підсилює викорінювати функцію проти широкого спектра бур'янів; ефективність дії навіть при мінімальних витратах препарату є більш високою, ніж при використанні альтернативних рішень; відмінно контролює вовчка - зберігається всередині рослини і не дає їй присмоктатися; має тривалу дію за рахунок накопичення в ґрунті; чим не провокує виникнення стресу у культур; його застосування дозволяє контролювати падалицю на наступних культурах за рахунок сульфонілсечовинних гербіцидів; покращує показник олійності зерен; забезпечує меншу пестицидне навантаження на ґрунт; може прийматися при мінімальній або нульового обробітку ґрунту; не токсичний для тварин, людини і не надає подразнюючої дії. 

ЄвроЛайтінг — гербіцид для соняшнику. ЄвроЛайтінг призначений для знищення широкого спектру бур'янів на соняшнику за допомогою післясходової обробки у виробничій системі. Імазапір та імазамокс швидко поглинаються через листя та проникають через корені. Діючі речовини потрапляють через ксилему і флоему, де вони діють як інгібітор ензиму ацетогідро- ксиацидсинтазу (AHAS) або ацетолактатсинтазу (ALS). Цей ензим є тільки у рослин і бактерій, його нема у тварин. AHAS є каталізатором перших ступенів біосинтезу ланцюжка амінокислот: валін, лейцин та ізолейцин. Ці амінокислоти є ключовими для білків, потрібних для росту рослинних клітин. Інгібування AHAS імідазолінонами сприяє зниженню синтезу цих амінокислот, що в свою чергу призводить до загибелі чутливих бур’янів. 

Райони обробітку полів сої: за межами населених пунктів Полузір'я, Судівка, Шпортьки, Твердохліби, Плоске, Старі Санжари, Грекопавлівка  гербіцидами Напалм та Тотал і Інсекцидом Лютер Альфа-циперметрин.

 ГЕРБІЦИД НАПАЛМ - системний гербіцид суцільної дії для знищення однорічних та багаторічних бур'янів у посадках виноградників, плодових культур, посівах овочевих культур та квітів.

Діюча речовина: ізопропіламінна сіль гліфосату 480 г/л

Класифікація ВООЗ: ІІІ клас (помірковано токсичний)

Переваги:
​​1. Застосовується для передпосівної або довсходової обробки понад 150 культур. Використовується як навесні, так і восени.
2. Повністю знищує понад 100 видів однорічних та багаторічних дводольних та злакових бур'янів.
3. Препарат системної дії після попадання на листя і зелені частини стебел проникає в кореневу систему рослин. Візуальний ефект (в'янення, пожовтіння) однорічних бур'янів проявляється протягом 2-4 днів, багаторічних – протягом 7-10 днів, чагарникової рослинності – протягом 20-30 днів.
4. Найбільш ефективний спосіб результативного очищення полів і ділянок від злісних бур'янів, що розмножуються не тільки насінням, а й кореневими відростками (і кореневищами (пирій, свинорій, берізка польова, осот польовий та ін.)).
5. Застосовується як десикант перед збиранням урожаю зернових культур, соняшнику, льону, ріпаку, що дозволяє підвищити якість зерна за рахунок зниження вологості та засміченості посівів.
6. Малотоксичний, у ґрунті швидко (протягом 14 днів) розкладається на природні компоненти: воду, двоокис вуглецю та фосфати, тому не небезпечний для подальших культур сівозміни.
7. Протягом 2-3 годин після обприскування не змивається опадами.
8. Проникає в рослину тільки через листя та молоді сходи, не впливає на рослину через ґрунт, тому не перешкоджає проростанню насіння, дозволяє проводити обробку бур'янів поблизу корисних рослин, а також перед посівом чи посадкою культури.

Гербіцид Тотал - діюча речовина, потрапляючи на зелені вегетуючі органи бур’янів(листки, стебла) поширюється по всьому організму, порушуючи синтез амінокислот, необхідних для росту та життєдіяльності бур’янів, що призводить до повної загибелі рослин, в тому числі і кореневої системи. Тотал застосовується лише по активно вегетуючих бур’янах і не діє на рослини, котрі зійшли після застосування препарату.

Властивості та переваги

  • Економічний та високоефективний гербіцид суцільної дії.
  • Застосування в період інтенсивного росту бур’янів,до початку їх цвітіння, дозволяє повністю контролювати всі багаторічні бур’яни, в тому числі, такі як пирій повзучий, осот рожевий, берізка польова та ін.
  • Тотал рекомендується для боротьби з гідрофітними бур’янами ( осоки, рогоза та ін.)
  • На площах оброблених тоталом з багаторічною бур’яновою рослинністю, згідно регламенту застосування, приступати до механічного рихлення рекомендується не раніше ніж через 10-14 днів. В противному випадку може статися штучна «ампутація» верхівкової частини рослини.
  • Не має кінцевої ґрунтової дії.
  • Обприскування препаратом не порушує сівозміну. Після обробки тоталом можна висівати будь-які культури.
  • Можна застосовувати в якості десиканта перед збиранням урожаю, що дозволяє підвищити якість зерна за рахунок зниження вологості і забур’яненості посівів.
  • Не накопичується в об’єктах навколишнього середовища. В ґрунті і воді під дією мікроорганізмів, активно (на протязі 14 діб) розкладається до простих з’єднань (вода, нітрати, фосфати і вуглекислий газ).
  • Застосування тоталу в системах парової, зяблевої і мінімальних обробітків ґрунту, знижує витрати на механічне рихлення, дозволяє знизити їх число і тим самим – знизити ерозію ґрунту і підвищити їх вологозабезпеченість. Завдяки унікальній хімічній природі перевершує усі відомі гербіциди з інших класів, за спектром дії.
  • Тотал не володіє ґрунтовою активністю. Боротьбу із бур’яновою рослинністю в системі mini-till, no- till в досходовий період, можна реалізовувати за допомогою гербіциду суцільної дії. Умовою безпечного застосування, є виключно досходове внесення препарату (максимум за 2-3 дні до появи сходів культури). Також не рекомендується внесення препарату в досходовий період при можливості випадання опадів ливневого характеру, у зв’язку з можливістю промивання препарату в небажані (насіннєвмісні) шари ґрунту.

Класифікація ВООЗ, токсикологічна характеристика

ІІІ клас (помірно токсичні).Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень