Обробіток полів ФГ СОЗ «Нива» гербіцидом "Гліфосат"

Дата: 03.05.2024 15:35
Кількість переглядів: 24

 з 04.05.2024 по 07.05.2024 року ФГ СОЗ «Нива» буде  проводити обробіток полів на посівах бобових культур на території Мачухівської сільської територіальної громади, контактним гербіцидом «Гліфосат» та прилипачем Адютант. Всі роботи проводитимуть  в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках, як виняток, у похмурі і прохолодні дні з температурою нижче +10 допускається проведення обробки у денні години.

Район обробітку:

Поля прилеглі до вулиці Миру (район з Маджарами, райони Будницького, Бириндівки, Кирносівки, за фруктовими садками), орієнтовною площею - 11.00 га.

 

Біологічний вплив

Гербіциди на основі гліфосату продаються як нешкідливі, хоча дані деяких лабораторних досліджень свідчать про окремі факти токсичності. Інші лабораторні дослідження показали, що гліфосат може збільшувати сприйнятливість рослин до хвороб і погіршувати зростання азотфіксуючих бактерій.

Дослідженнями встановлено, що гліфосат інгібує ферментний шлях за участю шіхімової кислоти, не дозволяючи рослинам синтезувати три ароматичних амінокислоти. Останні життєво важливі для росту і виживання більшості рослин. Гліфосат також може інгібувати або придушувати два інших ферменти, що беруть участь у синтезі тих самих амінокислот. Ці ферменти є у вищих рослин та мікроорганізмів, але відсутні у тварин.

Гліфосат-контактний гербіцид, має частково системну дію і може переміщатися з надземних органів в підземні. Передбачається, що гліфосатом пригнічується біосинтез фенілаланіну, інгібується хлоризматмутаза або префенатдегідратаза. Потрапляючи в грунт, гербіцид стає біологічно інертним в результаті утворення з важкими металами хелатів, особливо з залізом, на відміну від дипиридилпохідних, які втрачають активність у грунті, сорбуючись грунтовими частинками.

 

При впливі на бур'янисту рослинність гербіцид всмоктується через листя, пересувається по всій рослині. Запобігання речовиною синтезу амінокислот призводить до загибелі рослин. Залишки препарату можуть бути змиті опадами з рослин в грунт. З грунту коріння рослин гліфосат не всмоктують.

 

Гліфосат застосовується як гербіцид системного і виборчого (при спрямованій обробці, без попадання на культуру) дії для боротьби з однолрічними, багаторічними і злаковими бур'янами в період вегетації. На однорічних рослинах дія гербіциду проявляється через 2-4 дні, на багаторічних - через 7-10 днів і пізніше в залежності від стадії їх розвитку. Хмарна або прохолодна погода уповільнює прояв дії речовини. Однорічні бур'яни пригнічуються протягом 20 – 60 днів до повторного відростання.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень