ПОВІДОМЛЕННЯ про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «РОНТЕД»,

Дата: 01.12.2023 13:53
Кількість переглядів: 128

ПОВІДОМЛЕННЯ
про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «РОНТЕД»,

код по ЄДРПОУ 44550311

(повне найменування юридичної особи, код згідно з ЄДРПОУ або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи - підприємця, ідентифікаційний код або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті)

інформує про намір провадити плановану діяльність та оцінку її впливу на довкілля.

  1. Інформація про суб’єкта господарювання.

Місце знаходження юридичної особи: 38754, Полтавська обл., Полтавський р-н, с.  Мачухи, вул. Шлях, будинок 31, контактний номер телефону +380999856522

(місцезнаходження юридичної особи або місце провадження діяльності фізичної особи-підприємця (поштовий індекс, адреса), контактний номер телефону)

  1. Планована діяльність, її характеристика, технічні альтернативи

Планована діяльність, її характеристика.

Планованою діяльністю ТОВ «РОНТЕД» передбачається промислова розробка Судіївського родовища відкритим способом (кар’єром) для забезпечення сировиною потреб будівельної промисловості. Розробка родовища буде вестися виключно в межах контуру спеціального дозволу на користування надрами та в межах земельного відводу. ТОВ «РОНТЕД» має спеціальний дозвіл від 16.02.2023 р. № 5473 на користування надрами з метою геологічного вивчення Судіївської ділянки надр. Площа спеціального дозволу складає 8,0 га.

До корисних копалин в межах родовища, віднесені суглинки орієнтованою потужністю до 15,0 м, які відповідають вимогам ДБН В.2.3-4:2015 «Автомобільні дороги» та придатні для дорожнього будівництва, та пісок орієнтованою потужністю до 16,0 м, який відповідає вимогам ДСТУ Б В.2.7-29-95 «Дрібні заповнювачі природні, з відходів промисловості, штучні для будівельних матеріалів, виробів, конструкцій та робіт. Класифікація», та може використовуватися для благоустрою, рекультивації і планування території.

У геологічному розрізі родовища на глибину пройдених виробок розкриті відклади тільки четвертинної системи, які представлені (зверху вниз) родючим шаром ґрунту, суглинками та піском. До розкривних порід на родовищі віднесений родючий шар ґрунту потужність якого змінюється від 0,3 м (на схилах безіменної балки) до 0,8 м на водорозділі.

Площа кар’єру на кінець відпрацювання родовища буде складати 8,0 га, його глибина до 30,0 м. Проектна відмітка дна кар’єру визначена контуром підрахунку балансових запасів та коливається від 97,0 до 101,5 м.

Після повного відпрацювання запасів, на всіх порушених планованою діяльністю землях, передбачається виконання гірничо-технічного етапу рекультивації з передачею відновлених земель попередньому землевласнику. Для санітарно-побутового обслуговування працівників передбачається облаштування тимчасового промислового майданчику обладнаного мобільними спорудами контейнерного типу, розташованому на додатковій земельній площі.

Технічна альтернатива 1. Зважаючи на геологічну будову родовища його гідрогеологічні та гірничотехнічні умови, а також параметри застосованого обладнання розробка Судіївського родовища буде здійснена зверху – вниз окремими шарами уступами:

– 1-й розкривний шар представлений родючим шаром ґрунту та породами зачищення покрівлі корисної копалини потужністю до 0,9 м. Потужність шару знімання ґрунту визначається окремим проектом землеустрою;

– 2-й та наступні видобувні уступи по суглинкам та піску висотою до 12,5 м. На тимчасово неробочих та кінцевих контурах допускається поєднання окремих шарів в один уступ.

Розробка першого уступу буде здійснюватися бульдозером потужністю N=120 кВт, або аналогічним йому за технічними характеристиками, який переміщає зрізаний ґрунт в тимчасові бурти. Подальша розробка буртів може бути здійснена гідравлічним екскаватором з обсягом ковша V=1,2÷2,7 м3 типу «зворотна лопата» або навантажувачем з обсягом ковша до  V=4 м3, з навантаженням у автосамоскиди та подальшим транспортуванням їх у спеціальні тимчасові склади - відвали або безпосередньо до місць виконання гірничотехнічного етапу рекультивації. Також на зніманні родючого шару може бути задіяний виключно екскаватор. Шар родючого шару знімається селективно по мірі необхідності залучення ділянок розвитку гірничих робіт в експлуатацію. На роботах пов’язаних з розробкою буртів може бути задіяне інше від наведеного вище обладнання, при умові відповідності його технічних характеристик конкретним умовам та не перевищенні вказаних обсягах ковша та потужності.

Для виключення засмічення корисної копалини при її видобутку проектом передбачається зачищення покрівлі корисної копалини на контакті з породами розкриву потужністю 0,1 м. Роботи з зачищення виконуються з використанням бульдозеру, породи зачищення транспортуються у відвали або до ділянок проведення рекультивації.

Корисна копалина видобувається тільки після знімання родючого шару ґрунту.

Видобування різновидів корисної копалини та навантаження видобутої сировини  в засоби автотранспорту безпосереднього споживача буде здійснюватися гідравлічними екскаваторами з обсягом ковша V=1,2÷2,7 м3 типу «зворотна лопата» або навантажувачем з обсягом ковша до V=4 м3. При цьому, розробка різновидів корисної копалини (суглинку або піску) може бути здійснена, як окремими уступами на всю потужність окремого різновиду корисної копалини, так і з розділенням його на окремі шари (підуступи). При підході до кінцевих контурів підуступи об’єднуються у один уступ.

В якості рухомого складу прийняті автосамоскиди безпосереднього споживача в/п 18-30 т, які допущені для переміщення по дорогам загального користування. Транспортування гірничої маси в межах території планованої діяльності буде здійснюватися по проектованим технологічним дорогам, а за межами існуючого земельного відводу - по дорогам загального користування.

На формуванні складів родючого шару ґрунту буде задіяний бульдозером потужністю N=120 кВт, який також виконуються допоміжні роботи (планування робочих майданчиків, обвалування тощо).

Роботи з рекультивації (виконуються у теплий без морозний період року) проводяться поступово по мірі отримання виробленого простору та виходу бортів кар’єру на кінцеві контури та завершуються до повної ліквідації кар’єру. На цих роботах буде задіяний бульдозером потужністю N=120 кВт.

Пилопригнічення та зрошування кар’єрних доріг і території кар’єру здійснюється орендованою поливозрошувальною установкою на базі шасі КрАЗ-65053 або аналогічною за параметрами.

Технічна альтернатива 2.

Технічна  альтернатива 2 є аналогічною технічній альтернативі 1 за винятком проведення видобувних робіт. Передбачається видобування різновидів корисної копалини шляхом черпання з використанням на розкривних та видобувних роботах електричних крокуючих екскаваторів – драглайнів. Через відсутність джерел електричного живлення необхідної потужності у районі розташування родовища необхідне прокладання нової ЛЕП, що пов’язане з додатковим відведенням земельних ділянок. Також передбачається необхідне додаткове встановлення дизель-генераторного обладнання для аварійного електрозабезпечення.

  1. Місце провадження планованої діяльності, територіальні альтернативи.

Місце провадження планованої діяльності: територіальна альтернатива 1.

В адміністративному відношенні Судіївське родовище розташоване в Полтавському районі Полтавської області на території Мачухівської об’єднаної територіальної громади на відстані 1,3 км на південь від с. Мачухи та на відстані 1,1 км на схід від с. Судіївка, на правобережжі долини р. Ворскла. Найближчими населеними пунктами, крім с. Судіївка, є села: Мачухи, Шевченки, Нижні та Вищі Вільшани. Обласний центр м. Полтава знаходиться на відстані 12,5 км на північний схід від ділянки робіт. Ділянка планованої діяльності знаходиться на відстані 3,0 км на південь від автодороги державного значення (М-22) Полтава-Кременчук- Олександрія.

Місце провадження планованої діяльності: територіальна альтернатива 2.

У зв’язку з тим, що видобування різновидів корисної копалини (суглинків та піску) заплановане в межах розвіданих запасів корисних копалин, територіальна альтернатива 2  планової діяльності не розглядається.

  1. Соціально-економічний вплив планованої діяльності.

Соціально-економічний вплив від планованої діяльності носить позитивний характер. Основними позитивними факторами є збільшення надходжень грошових коштів у бюджет району, села та області, що сприятиме розвитку державних, соціальних, господарських програм (в т.ч. сплати рентної плати за користування надрами, орендної плати за землю), поліпшення загальної соціально-економічної ситуації в районі, зайнятості місцевого населення. Крім того, провадження планованої діяльності сприятиме реалізації Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року.

  1. Загальні технічні характеристики, у тому числі параметри планованої діяльності (потужність, довжина, площа, обсяг виробництва тощо).

ТОВ «РОНТЕД» має спеціальний дозвіл від 16.02.2023 р. №5 473 на користування надрами з метою геологічного вивчення Судіївської ділянки надр.  Промислова розробка родовища передбачається відкритим способом (кар’єром) на земельній ділянці площею 8,0 га. Розробка родовища буде вестися виключно в межах контуру спеціального дозволу на користування надрами, також передбачається відведення додаткової земельної площі під розміщення складів – відвалів родючого шару ґрунту і тимчасового промислового майданчику.

У геологічному розрізі родовища на глибину пройдених виробок розкриті відклади тільки четвертинної системи, які представлені (зверху вниз) родючим шаром ґрунту, суглинками та піском. До розкривних порід на родовищі віднесений родючий шар ґрунту, потужність якого змінюється від 0,3 м (на схилах безіменної балки) до 0,8 м на водорозділі. До корисних копалин в межах родовища віднесені суглинки орієнтованою потужністю до 15,0 м, які відповідають вимогам ДБН В.2.3-4:2015 «Автомобільні дороги» та придатні для дорожнього будівництва, та пісок орієнтованою потужністю до 16,0 м, який відповідає вимогам ДСТУ Б В.2.7-29-95 «Дрібні заповнювачі природні, з відходів промисловості, штучні для будівельних матеріалів, виробів, конструкцій та робіт. Класифікація», та може використовуватися для благоустрою, рекультивації і планування території, а також для будівництва доріг.

Гідрогеологічні умови родовища сприятливі. Гірські породи не обводнені, перший водоносний горизонт знаходиться значно нижче проектної відмітки підошви майбутнього кар’єру. В  періодичному обводнені кар’єру будуть приймати участь тільки атмосферні опади, які випадають безпосередньо на площу кар’єру та стік поверхневих вод із боку водорозділу. Для захисту укосів майбутнього кар’єру від розмиву атмосферними опадами та перехвату поверхневого стоку по периметру кар’єру передбачається спорудження водозахисних валів, які будуть споруджуватися по мірі залучення ділянок в експлуатацію. Зважаючи на те, що дно кар’єру буде мати перемінні відмітки та незначний ухил в південно - західному напрямку,  спеціальних заходів пов’язаних з осушенням кар’єрного поля, не передбачається. Атмосферні опади і талі води будуть скидатися водозахисними спорудами (валами), відвідними канавами і самотоком будуть потрапляти на дно та витрачатися на інфільтрацію в підошві кар’єру і випаровування, тому спорудження кар’єрного водовідливу не передбачається. Також частина поверхневого стоку природнім шляхом буде розвантажуватися в тальвег балки.

Промислові запаси суглинків та піску ділянки розвідані та підготовлені для проектування кар’єру і подальшої промислової розробки. Гірничо-геологічні умови ділянки сприятливі для розробки родовища відкритим способом (кар’єром). Досвід експлуатації аналогічних кар'єрів показує, що гірничі роботи особливих змін в екологічній обстановці не викликають.

Зважаючи на гірничо-геологічні умови залягання корисної копалини та тип масиву, при розробці родовища буд застосовуватися транспортна система розробки з тимчасовим зовнішнім, по відношенню до гірничих робіт, розташуванням буртів розкривних порід і  подальшим переміщенням їх у внутрішній відвал в вироблений простір кар’єру отриманий в процесі експлуатації.

Для розробки родовища буде задіяне наступне гірничотранспортне обладнання: бульдозер потужністю N=120 кВт, гідравлічні екскаватори з обсягом ковша V=1,2÷2,7 м3 типу «зворотна лопата» або навантажувач з обсягом ковша до V=4 м3, в якості рухомого складу прийняті автосамоскиди безпосереднього споживача в/п 18-30 т, які допущені для переміщення по дорогам загального користування. Транспортування гірничої маси в межах території планованої діяльності буде здійснюватися по проектованим технологічним дорогам, а за межами існуючого земельного відводу - по дорогам загального користування. На гірничих роботах, пов’язаних з розробкою родовища, може бути задіяне інше від наведеного вище обладнання, при умові відповідності його технічних характеристик конкретним умовам та не перевищенні вказаних обсягах ковша та потужності. Пилопригнічення та зрошування кар’єрних доріг і території кар’єру здійснюється орендованою поливозрошувальною установкою на базі шасі КрАЗ-65053 або аналогічної за параметрами.

Термін існування підприємства прийнятий не менше терміну спеціального дозволу.

Режим роботи по розробці корисних копалин та відвантаженню передбачається цілорічний з непереривним робочим тижнем. Час роботи – 12 годин в зміну, 1 та/або 2 зміни на день, 365 робочих днів на рік.

Режим роботи з гірничотехнічного етапу рекультивації (зняття родючого шару ґрунту та шару зачистки покрівлі корисної копалини) передбачається сезонний (у теплу пору року). Час роботи - 8 годин в зміну, 1 зміна в день, 5 робочих днів на тиждень, 200 робочих днів на рік.

  1. Екологічні та інші обмеження планованої діяльності за альтернативами:

щодо технічної альтернативи 1:

  • дотримання розмірів нормативної санітарно-захисної зони, відповідно до «Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів (ДСП 173-96)», затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 19.06.96 р. № 173;

- здійснення планованої діяльності в межах відведених, згідно чинного законодавства України, у користування земельних ділянок;

- рівень акустичного забруднення не повинен перевищувати нормативних показників згідно ДСН 3.3.6.037-99 «Санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку» тощо.

- відпрацювання корисної копалини в межах затверджених запасів;

- організація спеціально відведених та відповідно обладнаних місць для тимчасового зберігання кожного окремого виду небезпечних відходів згідно з їх характеристикою небезпеки та відповідно до вимог діючих санітарно-гігієнічних норм і правил з подальшою передачею спеціалізованим підприємствам відповідно укладених угод.

- дотримання значень гранично допустимих концентрацій (ГДК) забруднюючих речовин в атмосферному повітрі населених пунктів;

- заходи щодо охорони атмосферного повітря на випадок виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру виконуються згідно Кодексу цивільного захисту України, а також інших нормативно-правових актів у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;

- питне водопостачання для працівників здійснювати відповідно до ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»;

- дотримуватись нормативів ДБН В.1.1-7:2016 «Пожежна безпека об’єктів будівництва. Загальні вимоги»;

- рекультивація земель, які зазнали змін у структурі рельєфу, екологічному стані ґрунтів і материнських порід унаслідок проведення гірничодобувних робіт;

- проведення постійного радіаційного (радіометричного) контролю корисних копалин і готової продукції у відповідності до норм і вимог ДГН 6.6.1-6.5.001-98 «Державні гігієнічні нормативи. Норми радіаційної безпеки України (НРБУ-97)», наказу МОЗ України від 02.02.2005 №54 «Основні санітарні правила забезпечення радіаційної безпеки України» (ОСПУ-2005);

щодо технічної альтернативи 2:

аналогічно технічній альтернативі 1.

щодо територіальної альтернативи 1:

планувальні обмеження в межах існуючої ділянки. Дотримання меж встановленої санітарно-захисної зони СЗЗ та стану шумового режиму згідно Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів (наказ МОЗ України від 19.06.1996 р. за №173). Відпрацювання корисної копалини в межах затверджених запасів. В процесі ведення виробничої діяльності дотримуватись погоджених та відведених меж територій, з виконанням умов спеціального дозволу на користування надрами.

щодо територіальної альтернативи 2:

територіальна альтернатива 2 не розглядається.

  1. Необхідна еколого-інженерна підготовка і захист території за альтернативами:

щодо технічної альтернативи 1:

Судіївське родовище планується до розробки відкритим способом згідно проектної документації. При розробці родовища всі заходи з інженерної підготовки та захисту території від несприятливих природних явищ (зсуви, ерозія схилів, підтоплення тощо) виконуються з урахуванням результатів інженерно-геологічного вишукування та наявної інфраструктури. Геолого-маркшейдерські роботи будуть здійснюються геолого-маркшейдерською службою, та в разі необхідності спеціалізованими організаціями. При розробці (базовий варіант) родовища враховувати: зняття розкривних порід та складування їх у відвал з подальшим використанням для рекультивації; захист території від несприятливих природних явищ (зсуви, ерозія схилів, підтоплення тощо); запобігання пилоутворенню при видобуванні та транспортуванні в межах родовища; встановлення попереджувальних, захисних та огороджувальних конструкцій; здійснення геолого-маркшейдерського контролю за правильністю ведення гірничих робіт. Для належного захисту території розробку родовища передбачається виконувати з урахуванням вимог, в т. ч.: максимального збереження родючого шару ґрунту, відведення поверхневих вод зі швидкостями, які виключають ерозію ґрунтів прилягаючих територій.

Додаткова еколого-інженерна підготовка і захист території не потрібні. Прийнятий технологічний процес видобування є найбільш екологічним, економічно доцільним та ефективним для забезпечення сировиною підприємства.

щодо технічної альтернативи 2.

Аналогічно технічній альтернативі 1.

щодо територіальної альтернативи 1

Еколого-інженерна підготовка і захист території передбачає планування промислового майданчика та влаштування технологічних та під’їзних доріг і шляхів із врахуванням раціонального транспортного сполучення, компонування комплексу технологічного обладнання з урахуванням вимог техніки безпеки і виробничої санітарії.

щодо територіальної альтернативи 2

У зв’язку з тим, що видобування корисних копалин заплановане в межах розвіданих запасів корисних копалин, територіальна альтернатива 2  планової діяльності не розглядається.

  1. Сфера, джерела та види можливого впливу на довкілля:

Можливі впливи планованої діяльності на довкілля включають:

Щодо технічної альтернативи 1:

Клімат і мікроклімат: не впливає. Процес видобування корисних копалин не є діяльністю, що має значні виділення тепла, вологи, газів, що володіють парниковим ефектом і інших речовин, викиди яких можуть вплинути на клімат і мікроклімат в прилеглій місцевості.

Атмосферне повітря: впливає. Викиди забруднюючих речовин від кар’єрної техніки та обладнання, пилоутворення під час розкривних та видобувних робіт та при перевезенні піску, робота автотранспорту.

Водне середовище: впливає. В періодичному обводнені кар’єру будуть приймати участь тільки атмосферні опади, які випадають безпосередньо на площу кар’єру та стік поверхневих вод із боку водорозділу. Атмосферні опади і талі води будуть скидатися водозахисними спорудами (валами) та відвідними канавами і самотоком будуть потрапляти на дно та витрачатися на інфільтрацію в підошві кар’єру, випаровування тому спорудження кар’єрного водовідливу не передбачається. Також частина поверхневого стоку природнім шляхом буде розвантажуватися в тальвег балки. Для запобігання засмічення водоносного горизонту ведення гірничих робіт під час злив на дні кар’єру не передбачається. Видобуток корисної копалини в такому випадку здійснюється з проміжного горизонту. Господарсько-питне водопостачання тимчасового промислового майданчику здійснюється привозною водою питної якості. Скиди стічних вод у поверхневі водні об’єкти та підземні водоносні горизонти - відсутні.

Ґрунти, геологічне середовище, земельні ресурси: впливає. Створення відкритої гірничої виробки з подальшою рекультивацією. Зміна природного стану геологічного середовища внаслідок вилучення гірських порід з надр, у межах спеціального дозволу (відпрацювання запасів корисної копалини передбачається в межах затверджених запасів по площі і на глибину). Родючий шар ґрунту на площі планованої діяльності повністю буде знятий згідно окремого проекту землеустрою. Зрізання родючого шару буде здійснюватися бульдозером, зрізаний ґрунт розміщується в тимчасові бурти. В подальшому бурти розроблюються та в повному обсязі транспортуються  у спеціальні тимчасові склади - відвали або безпосередньо до місць виконання гірничотехнічного етапу рекультивації. Шар ґрунту знімається по мірі необхідності залучення ділянок розвитку гірничих робіт в експлуатацію. Весь знятий обсяг родючого шару ґрунту в повному обсязі буде використаний для цілей гірничотехнічного етапу рекультивації порушених планованою діяльністю земель. Для виключення засмічення корисної копалини при її видобутку проектом передбачається зачищення покрівлі  корисної копалини на контакті з породами розкриву потужністю 0,1 м. Роботи з зачищення виконуються з використанням бульдозеру. Породи зачищення транспортуються у відвали або до ділянок проведення рекультивації. Вплив планованої діяльності на ґрунт в звичайному режимі експлуатації мінімальний,  може бути помітним в разі порушення технологічних процесів.

Шум: впливає. Збільшення шумового навантаження за рахунок роботи кар’єрної техніки, автотранспорту та допоміжного устаткування.

Рослинний і тваринний світ: впливає. Джерела підвищеного шуму можуть спричинити незначний вплив (фактори тривоги) у тварин. Реліктові рослини та тварини, що знаходяться під охороною на прилеглих територіях та в межах впливу кар’єру відсутні.

Об’єкти природно-заповідного фонду: не впливає. Об’єкти природного заповідного фонду в районі розташування відсутні.

Культурна спадщина: не впливає. В районі розміщення планованого об’єкта відсутні пам’ятки архітектури, історії та культури.

Навколишнє соціальне середовище (населення): вплив носить цілком позитивний аспект (позитивний вплив на місцеву економіку, створення нових робочих місць, залучення інвестицій в економіку району, надходження коштів у місцевий та державний бюджет). Передбачено щорічний радіаційний контроль корисної копалини та щорічна рентна плата Державного бюджету, за користування надрами.

Навколишнє техногенне середовище: не впливає. Планована діяльність не спричиняє порушення навколишнього техногенного середовища за умов комплексного дотримання правил експлуатації. Негативного впливу під час реалізації проектованої видобувної діяльності на промислові, житлово-цивільні і сільськогосподарські об’єкти, наземні та підземні споруди, соціальну організацію території, пам’ятки культури, архітектури, історії та інші елементи не передбачається, так як вони розташовані поза зоною впливу даного об’єкту.

Відходи: поводження з відходами згідно до вимог із санітарними нормами та Закону України «Про управління відходи» (кількісний та якісний склад відходів визначається по мірі їх утворення). Утворенні відходи передаються спеціальним організаціям на утилізацію, згідно укладених договорів.

Щодо технічної альтернативи 2 - аналогічно технічній альтернативі 1.

Щодо територіальної альтернативи 1:

Ландшафт: впливає. Зміна ландшафту за рахунок утворення кар’єрної виїмки з подальшою рекультивацією порушеної території. Планована діяльність здійснюється в межах існуючої земельної ділянки. Санітарно-захисна зона витримана.

Навколишнє соціальне середовище: планована діяльність буде мати позитивний вплив на місцеву економіку через цілорічну роботу підприємства, зайнятість місцевого населення, податкових надходжень, залучення інвестицій в економіку регіону.

Щодо територіальної альтернативи 2:

Територіальна альтернатива 2 не розглядається.

9. Належність планованої діяльності до першої чи другої категорії видів діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля та підлягають оцінці впливу на довкілля (зазначити відповідний пункт і частину статті 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»).

Планована діяльність належить до другої категорії видів діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля та підлягають оцінці впливу на довкілля згідно статті 3, частини 3, пункту 3, підпункт 1, Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» – видобування корисних копалин, крім корисних копалин місцевого значення, які видобуваються землевласниками чи землекористувачами в межах наданих їм земельних ділянок з відповідним цільовим використанням.

10. Наявність підстав для здійснення оцінки транскордонного впливу на довкілля (в тому числі наявність значного негативного транскордонного впливу на довкілля та перелік держав, довкілля яких може зазнати значного негативного транскордонного впливу (зачеплених держав).

Підстави для здійснення оцінки транскордонного впливу на довкілля відсутні.

11. Плановий обсяг досліджень та рівень деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля

Планований обсяг досліджень та рівень деталізації інформації, що підлягає включенню до Звіту з оцінки впливу на довкілля проводиться у відповідності з п.2. ст.6 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» під № 2059 – VIII від 23.05.2017 р.

12. Процедура оцінки впливу на довкілля та можливості для участі в ній громадськості

Планована суб’єктом господарювання діяльність може мати значний вплив на довкілля і, отже, підлягає оцінці впливу на довкілля відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». Оцінка впливу на довкілля - це процедура, що передбачає:

підготовку суб’єктом господарювання звіту з оцінки впливу на довкілля;

проведення громадського обговорення планованої діяльності;

аналіз уповноваженим органом звіту з оцінки впливу на довкілля, будь-якої додаткової інформації, яку надає суб’єкт господарювання, а також інформації, отриманої від громадськості під час громадського обговорення, під час здійснення процедури оцінки транскордонного впливу, іншої інформації;

надання уповноваженим органом мотивованого висновку з оцінки впливу на довкілля, що враховує результати аналізу, передбаченого абзацом п’ятим цього пункту;

врахування висновку з оцінки впливу на довкілля у рішенні про провадження планованої діяльності, зазначеного у пункті 14 цього повідомлення.

У висновку з оцінки впливу на довкілля уповноважений орган, виходячи з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, визначає допустимість чи обґрунтовує недопустимість провадження планованої діяльності та визначає екологічні умови її провадження.

Забороняється розпочинати провадження планованої діяльності без оцінки впливу на довкілля та отримання рішення про провадження планованої діяльності.

Процедура оцінки впливу на довкілля передбачає право і можливості громадськості для участі у такій процедурі, зокрема на стадії обговорення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля, а також на стадії розгляду уповноваженим органом поданого суб’єктом господарювання звіту з оцінки впливу на довкілля.

На стадії громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля протягом щонайменше 25 робочих днів громадськості надається можливість надавати будь-які зауваження і пропозиції до звіту з оцінки впливу на довкілля та планованої діяльності, а також взяти участь у громадських слуханнях. Детальніше про процедуру громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля буде повідомлено в оголошенні про початок громадського обговорення.

Тимчасово, на період дії воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, громадські слухання, передбачені статтею 7 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», проводяться у режимі відеоконференції, про що зазначається в оголошенні про початок громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля та у звіті про громадське обговорення. У цей період оцінка впливу на довкілля планованої діяльності, що провадитиметься на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), не здійснюється, строки розгляду поданої документації зупиняються, висновки з оцінки впливу на довкілля щодо такої планованої діяльності не видаються.

Детальніше про процедуру громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля буде повідомлено в оголошенні про початок громадського обговорення.

 13. Громадське обговорення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля

Протягом 20 робочих днів з дня оприлюднення цього повідомлення на офіційному веб-сайті уповноваженого органу громадськість має право надати уповноваженому органу, зазначеному у пункті 15 цього повідомлення, зауваження і пропозиції до планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля.

Надаючи такі зауваженні і пропозиції, вкажіть реєстраційний номер справи про оцінку впливу на довкілля планованої діяльності в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля (зазначений на першій сторінці цього повідомлення). Це значно спростить процес реєстрації та розгляду Ваших зауважень і пропозицій.

У разі отримання таких зауважень і пропозицій громадськості вони будуть розміщені в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля та передані суб’єкту господарювання (протягом трьох робочих днів з дня їх отримання). Особи, що надають зауваження і пропозиції, своїм підписом засвідчують свою згоду на обробку їх персональних даних. Суб’єкт господарювання під час підготовки звіту з оцінки впливу на довкілля зобов’язаний врахувати повністю, врахувати частково або обґрунтовано відхилити зауваження і пропозиції громадськості, надані у процесі громадського обговорення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля. Детальна інформація про це включається до звіту з оцінки впливу на довкілля.

14. Рішення про провадження планованої діяльності

Відповідно до законодавства рішенням про провадження даної планованої діяльності буде:

  • Отримання спеціального дозволу на користування надрами для видобування корисних копалин, що видається Державною службою геології та надр України;
  • Рішення про погодження проекту розробки родовища від Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

 (вид рішення відповідно до частини першої статті 11 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля та орган, до повноважень якого належить прийняття такого рішення)

15. Усі зауваження і пропозиції громадськості до планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля, необхідно надсилати до

Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської обласної державної адміністрації, що знаходиться за адресою: 36000, м. Полтава, вул. Зигіна, 1, тел. (0532) 56-95-08, еmail  eko@adm-pl.gov.ua, контактна особа: директор департамента екології та природних ресурсів Полтавської обласної державної адміністрації Олейніков С. О.

(найменування уповноваженого органу, поштова адреса, електронна адреса, номер телефону та  контактна особа)

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень