В Україні повернулися довоєнні правила спадкування

Дата: 23.06.2023 09:06
Кількість переглядів: 294

Від моменту повномасштабного вторгнення російської федерації на територію нашої країни зміни торкнулися усіх сфер нашого життя. Не винятком стало і питання спадкування.

Фото без опису

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 24 червня 2022 року № 719 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану» [https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/719-2022-%D0%BF#Text]  – з  29 червня 2022 року діяли зміни щодо строків оформлення спадщини під час воєнного стану, які передбачали, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 місяці. Тобто, до загальних 6 місяців на прийняття спадщини додавалося ще 4 місяці, загалом 10 місяців. До прикладу, громадянин України помер 20 березня 2022 року, то спадкоємці мали право подати заяву про прийняття спадщини або відмову від її прийняття до 20 січня 2023 року.

Постановою Кабінету Міністрів України  № 469 від 9 травня 2023 року «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату, державної реєстрації та функціонування державних електронних інформаційних ресурсів в умовах воєнного стану» [https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/469-2023-%D0%BF#Text] виключено пункт 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 «Про деякі питання діяльності нотаріату в умовах воєнного стану» [https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/164-2022-%D0%BF#Text], яким передбачалося, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці.

Отже, з 19 червня 2023 року діє застосування саме 6 місячного строку для прийняття спадщини. До прикладу, якщо спадкоємець помер 20 травня 2023 року термін подачі заяви про прийняття спадщини у спадкоємця закінчується 20 листопада 2023 року.

Полтавське бюро правової допомоги № 3 нагадує, що якщо ви бажаєте реалізувати своє право на спадкування, то необхідно вчинити наступні дії:

  • отримати свідоцтво про смерть спадкодавця (може отримати в будь-якому органі ДРАЦС на підконтрольній території України);
  • потрібно обрати нотаріуса. Знайти нотаріуса можна в Реєстрі нотаріусів, які працюють під час війни [https://notar.npu.ua/], ведення якого здійснює Нотаріальна палата України;
  • подати заяву про прийняття спадщини до нотаріуса. Відрахуйте строк в 6 місяців з часу відкриття спадщини (дня смерті спадкодавця), та запам’ятайте, що саме протягом цього періоду Ви маєте право подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини;
  • після отримання заяви нотаріус відкриває спадкову справу та надає особі, яка подала заяву, перелік документів, необхідних для оформлення спадщини, у якому також зазначається розмір плати за вчинення нотаріальних дій;
  • отримати свідоцтво про прийняття спадщини у нотаріуса після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини.

 

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців сектору м. Полтава, вул. Міщенка, 2 

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень