Особливості оголошення призовників у розшук

Дата: 16.06.2023 13:33
Кількість переглядів: 203

Останнім часом мережею шириться інформація, що територіальні центри комплектування та соціальної підтримки оголошують призовників у розшук, якщо ті не зʼявилися у військкомат. Фахівці системи безоплатної правової допомоги вирішили проаналізувати законодавчі норми з цього питання та ознайомити з ними громадян.  

Процедура оголошення особи в розшук передбачена кримінальним процесуальним кодексом України та здійснюється виключно після оголошення особі підозри у вчиненні кримінального правопорушення.

Оголошення розшуку підозрюваного передбачає обов'язковість належного повідомлення підозрюваного про виклик до слідчого, прокурора, неявку на виклик без поважних причин та наявність підтвердженого факту відсутності відомостей про місцеперебування підозрюваного або перебування його за межами України.

Виходячи з норми статті 281 Кримінального процесуального кодексу України, законодавець передбачає наступні підстави оголошення підозрюваного в розшук:

місцеперебування підозрюваного невідоме;

особа перебуває на тимчасово окупованій території України або  за межами України та не з’являється без поважних причин на виклик слідчого, прокурора за умови його належного повідомлення по такий виклик;

слідчий, прокурор вжив усі необхідні заходи щодо встановлення місцеперебування підозрюваного.

Якщо в результаті вжитих заходів місцеперебування підозрюваного встановити не вдалося, оголошується його розшук.

До матеріалів досудового розслідування приєднуються документи, які свідчать про те, що підозрюваний переховується і його місцеперебування невідоме, а саме:

підтвердження про отримання підозрюваним повістки про виклик (у порядку ст. 133 Кримінального процесуального кодексу України);

постанова про привід підозрюваного і результати її виконання (відповідно до вимог статей 140-143 Кримінального процесуального кодексу України);

протоколи допитів, інших слідчих (розшукових), негласних слідчих (розшукових) дій, які було проведено з метою встановлення місцеперебування підозрюваного;

довідки (з місця роботи, навчання, паспортної служби, військкомату, прикордонної служби, медичного закладу) тощо.

У разі вчинення військовозобов’язаним адміністративного правопорушення передбаченого статтями 210210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, органи Національної поліції України у встановленому законом порядку зобов’язані за зверненнями територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки доставити таких осіб до територіальних центрів.

Це передбачено Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1487 від 30.12.2022.

Відповідно до вищевказаного порядку, Національна поліція за повідомленнями районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, здійснює досудове розслідування стосовно осіб, які вчинили кримінальні правопорушення, передбачені статтями 335336337 Кримінального кодексу України.

Тобто, відповідно до законодавчих норм працівники «військкоматів» можуть звернутися до органів національної поліції з повідомленнями щодо вчинення кримінального правопорушення, а також щодо доставлення призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які порушили правила військового обліку, або законодавства щодо оборони, мобілізаційної підготовки та мобілізації. Але в той же час, на законодавчому рівні вони не наділені прямими повноваженнями щодо оголошення у розшук призовників.

Нагадуємо, що скористатися своїм правом на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до сектору Полтавського бюро правової допомоги № 3 Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Полтава, вул. Міщенка, 2 

Окрім того функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безплатний).

Крім того, отримати правову допомогу можна дистанційно:

скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право»;

у месенджерах Телеграм та Вайбер;

у кабінеті клієнта на сайті системи БПД;

правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень