Встановлення факту позбавлення особистої свободи цивільних осіб

Дата: 26.04.2023 11:17
Кількість переглядів: 220

Постановою Кабінету Міністрів України № 1281 від 15 листопада 2022 року «Деякі питання виконання Закону України «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей» затверджено Положення про Комісію з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Комісія утворюється та діє при Мінреінтеграції. Основним завданням Комісії є прийняття рішень про встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України та прийняття рішень про визнання членом сім’ї особи, стосовно якої встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Полонені цивільні особи мають право на визнання факту позбавлення свободи у випадках:

  • позбавлення особистої свободи громадянина України внаслідок збройної агресії проти України державою-агресором під час перебування на тимчасово окупованих територіях України
  • позбавлення особистої свободи громадянина України на території держави-агресора у зв’язку із провадженням таким громадянином діяльності, спрямованої на вираження поглядів щодо відстоювання державного суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності України та інших національних інтересів України, а також за проваджувану професійну, громадську, політичну чи правозахисну діяльність, пов’язану із відстоюванням державного суверенітету, незалежності, територіальної цілісності і недоторканності України та інших національних інтересів України, захистом прав та свобод осіб, позбавлених особистої свободи через таку діяльність, якщо були підстави вважати, що провадження такої діяльності становило реальну або потенційну небезпеку для незаконного переслідування особи державою-агресором.

Подати заяву про встановлення факту має право звільнений з полону громадянин або його законний представник, член сім’ї або законний представник члена сім’ї такого громадянина.

Заяви подається до Мінреінтеграції з наступними додатками:

  1. документи та/або відомості, що підтверджують факт (факти) порушення норм Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 р. стосовно заявника під час його захоплення, незаконного затримання, незаконного арешту, незаконного тримання або іншим чином незаконного позбавлення особистої свободи державою-агресором у зв’язку із провадженням такою особою діяльності, спрямованої на вираження поглядів, цінностей, позицій щодо відстоювання державного суверенітету, незалежності, територіальної цілісності і недоторканності України та інших національних інтересів України, а також за проваджувану професійну, громадську, політичну чи правозахисну діяльність, пов’язану з відстоюванням державного суверенітету, незалежності, територіальної цілісності і недоторканності України, демократичного конституційного ладу та інших національних інтересів України, захистом прав та свобод осіб, позбавлених особистої свободи через таку діяльність, та про підтвердження дійсності підстав вважати, що провадження такої діяльності становило реальну або потенційну небезпеку для незаконного переслідування особи державою-агресором;
  2. витяг з Єдиного державного реєстру досудових розслідувань (за наявності кримінального провадження);
  3. повідомлення органів сил безпеки та сил оборони стосовно особи.

На підставі рішення Комісії особа має право на отримання щорічної державної грошової допомоги у розмірі 100 000 грн.

Для отримання грошової допомоги особа, стосовно якої встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, член сім’ї такої особи, її законний представник або законний представник члена сім’ї такої особи звертаються до Мінреінтеграції із заявою за формою, встановленою Мінреінтеграції.

До заяви додаються:

копія документа, що посвідчує особу заявника;

відомості або документи, що підтверджують факт позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України в поточному році;

довідка з реквізитами особового рахунка, відкритого в банківській установі.

За результатами опрацювання заяви Мінреінтеграції перераховує відповідні кошти на особовий рахунок особи, стосовно якої встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, або члену її сім’ї, реквізити якого зазначені в довідці, доданій до заяви.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40 або за телефоном (0532) 56-02-88.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень