До кінця лютого українці зможуть обміняти до 20 млн ламп розжарювання на LED-лампи

Дата: 31.01.2023 15:52
Кількість переглядів: 480

Фото без опису

Обміняти можна 5 старих ламп розжарювання на 5 енергоефективних LED-лампочок. Така функція знизить навантаження на енергетичну систему країни та скоротить дефіцит електроенергії для користувачів. 

Про це повідомили на сайті Міністерства цифрової трансформації України. 

“Для нас як для Уряду було важливо забезпечити системну боротьбу з енергокризою. Ця задача містить кілька інструментів. Перший, звичайно, імпорт електроенергії з ЄС. Другий – той, до якого може долучитись кожен українець. Це програма безкоштовної заміни ламп розжарювання на енергозберігаючі LED-лампи для населення. В нас дуже амбітна мета – надати українцям безкоштовно 50 млн лампочок. 30 млн вже надав ЄС, ще 5 млн – уряд Франції. Заміна 50 млн ламп дозволить заощадити близько 1 Гвт електроенергії. Ми дуже раді, що ЄС першим підтримав нас у цій ініціативі, завдяки чому ми вже сьогодні розпочинаємо процес обміну, що триватиме кілька місяців. Станом на зараз у відділеннях Укрпошти вже знаходиться 6 мільйонів 600 тисяч ламп. Лише до кінця лютого в Україну надійде 20 мільйонів ламп в рамках програми”, – розповіла Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Щодо механізму програми, Юлія Свириденко розповіла, що кожен українець який досяг 18 років зможе обміняти до 5 старих ламп розжарювання на нові економні LED-лампи у відділеннях «Укрпошти». Для цього необхідно залишити заявку через застосунок Дія та отримавши підтвердження про наявність ламп завітати до Укрпошти. Якщо скористатися застосунком не має можливості, достатньо прийти у відділення Укрпошти, пред’явити паспорт та ідентифікаційний код і обміняти лампи в порядку черги.

Перші партії ламп прибудуть до обласних центрів, крім тимчасово окупованих Донецька, Луганська, Сімферополя та Севастополя. А також – до Краматорська, Покровська та Кривого Рогу. До кінця лютого LED-лампи мають прибути до інших населених пунктів. 

Для участі в програмі потрібно подати заявку та: 

  • авторизуватись в додатку;
  • обрати послуги – обмін лампочок;
  • написати контактний номер телефону та відділення Укрпошти;
  • зазначити тип та кількість світлодіодних ламп, які бажаєте отримати. 

Усі деталі зібрали на сайті  https://svitlo.diia.gov.ua/

Обмін здійснюється за підтримки Європейського Союзу, який профінансував 30 млн LED-ламп. Ще 5 млн ламп надасть уряд Франції. Долучіться до програми обміну ламп та допоможіть енергетикам.

В головному відділенні "Укрпошти" енергоефективні лампи стоять на полицях. Кажуть, що великих черг не очікують, процедура обміну досить швидка. “Із собою потрібно мати лампочки, свої документи: паспорт, ідентифікаційний код, обов'язково пам'ятати свій номер телефону. Цей процес займає декілька хвилин”, - кажуть на пошті.

Головне, перед тим, як надати пред'явити документи, - надати старі лампи розжарювання. Обмін можливий лише - 5 ламп на 5 ламп. Старі мають бути в робочому стані, йдеться в умовах обміну, хоча їх, найпевніше, і не перевірятимуть.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень