Варто знати! Якщо потрібно спиляти дерево…

Дата: 17.11.2022 11:14
Кількість переглядів: 619

Багато мешканців нашої громади не знають, про те що не можна вийти на прибудинкову територію та самовільно спиляти там дерево під коріння. За кожне дерево несе відповідальність громада. За спилювання дерева без дозволу та складання відповідного акту – можна сплатити штраф.

Отже, що потрібно знати, та як діяти у випадку, якщо дерево аварійне, може впасти та пошкодити трубопровід, приватний будинок, паркан. Це правила не унікальні, вони стосуються мешканців усіх громад України. 

- Перше, що варто зробити – це спробувати все ж таки обійтися без кардинального спилювання дерева.

Дерева – це легені міст та сіл, захист від пилу, від спеки. Тому найкраще, що людина може зробити у випадку аварійного дерева, подивитися, чи можна його “омолодити”. Варто порадитися з фахівцем. Прибрати “парусність” дерева, зробити легшою крону, видалити сухі гілки. Більшість дерев після такої чистки здатні відновитися.

Обрізка зі зменшенням крони найчастіше використовується тоді, коли дерево стало занадто великим.

Використовувати обрізку зі зменшенням крони радять тільки при гострій потребі, оскільки вона часто призводить до великих ран на стеблах, що може призвести до гниття.

- У подальшому просто потрібно слідкувати за тим, або крона не досягала такої висоти, коли сусідство дерева стане для вас чи для когось іншого загрозою. Якщо регулярно доглядати за деревом, вдається зберегти його, але зробити безпечним для пішоходів та машин у випадку злив, високих поривів вітру тощо

Якщо хочете спиляти дерево на власній присадибній ділянці.

Якщо земельна ділянка перебуває у приватній власності, або якщо навіть ця ділянка не приватизована, але там є будинок, господарські споруди, тобто земельна ділянка є присадибною буквально – рішення про видалення дерева приймає сам власник. На свій розсуд він вирішує, що йому вирощувати на земельній ділянці, як її використовувати, що там будувати. Власнику чи власниці не потрібно звертатися до будь-який органів за дозволом. 

Чи можна спилювати дерева на вулиці без дозволу?

Ні. Багатьох людей ця норма дивує. Нібито вони самі садили ці дерева, доглядали за ними, збирали врожай. Нібито, здається їм, їх змушують доглядати за прибудинковою територією. Тож вони мають якісь юридичні права на все, що там знаходиться. Але ні. Прибудинкова територія – це не приватна власність людини.

Це територія, яка буквально належить всій громаді. Громада погоджується, що кожен вільно та безоплатно користується цією територією за умови дотримання Правил благоустрою. Кожна громада розробляє їх для себе індивідуально. Вони обговорювалися мешканцями та їх затвердили рішенням делегованих від громади людей – депутатами сільської ради. Однак ситуація з деревами керується не тільки Правилами благоустрою. Кожне дерево на вулиці, навіть якщо воно росте на прибудинкових територіях, знаходиться під охороною закону.

Порядок видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах затверджений постановою Кабінету Міністрів України.

За цим порядком людина має звернутися із заявою до органу місцевої влади, у даному  випадку до Мачухівської сільської  ради, в заяві вказати причину, чому ви хочете спиляти дерево. 

Після отримання заяви до власника виїде комісія, яка обстежить дерево, вислухає та складе відповідний акт обстеження.

У випадку, коли дійсно дерево не можна врятувати, сільська рада виконає всі належні процедури, повідомить екологічну інспекцію та дасть дозвіл на видалення дерева. (Видаленням дерев займаються тільки організації, які мають відповідну ліцензію)

Чи бувають виключення?

Чи завжди треба дотримуватися вищезгаданої процедури? Так, але є одне-єдине виключення. Негайне видалення пошкоджених дерев або кущів (їх частин) може здійснюватися в разі, якщо стан таких пошкоджених зелених насаджень загрожує життю, здоров’ю громадян, а також майну громадян та/або юридичних осіб. Наприклад, порив вітру нахилив дерево над будинком так, що може його пошкодити.

Приклади, коли діє правило виключення.

У таких випадках дозвільні документи оформляються після фактично проведених робіт і є доказом їх законності.

Але до органу місцевого самоврядування все одно потрібно звернутися з відповідною заявою, можна зафіксувати на мобільний телефон ситуацію, зробивши фото та відео. 

Спилювати можна тільки аварійні дерева?

Наприклад, ви хочете збудувати гараж. Зняли одну секцію паркану, але перед нею ростуть кілька дерев. Що робити в такій ситуації? Знову ж таки – звернутися із заявою до органу місцевого самоврядування.

Є декілька підстав, коли можна видалити дерево. Це:

  • будівництво об’єкта архітектури;
  • знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев, а також самосійних і порослевих дерев з діаметром кореневої шийки не більш як 5 сантиметрів;
  • ліквідації аварійної ситуації на інженерних мережах населеного пункту;
  • відновлення світлового режиму в житловому приміщенні, що затіняється деревами;
  • проведення ремонтних та експлуатаційних робіт в охоронній зоні повітряних ліній електропередачі, на трансформаторній підстанції і розподільному пункті системи енергопостачання, мережі водо-, теплопостачання та водовідведення, телекомунікаційній і кабельній електромережі;
  • досягнення деревом вікової межі;
  • провадження господарської діяльності на території розсадників з вирощування декоративних дерев та кущів;
  • ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації

У випадку видалення зелених насаджень у зв’язку з будівництвом об’єкта архітектури, до складу комісії включається представник фізичної або юридичної особи, яка має намір щодо забудови території. Знову ж робиться обстеження, і за рішенням комісії людина може отримати такий дозвіл. Комісія у п’ятиденний строк після її затвердження визначає стан зелених насаджень, розташованих на земельній ділянці.

Компетентний орган приймає рішення про видалення зелених насаджень.

А якщо самовільно зрубати дерево? Тоді будуть проблеми.

 

З 1 січня 2019 року вступив в силу Закон про "Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів".

Згідно із законом, незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 15 до 30, а на посадових осіб - від 75 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто, це 255 гривень – 510 гривень.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню, передбачають накладення штрафу на громадян від 30 до 60, а на посадових осіб - від 300 до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окрім цього, плюс відшкодування збитків залежно від діаметру пня незаконно зрізаного дерева. Для прикладу, якщо діаметр пня незаконно зрізаного дерева у межах населеного пункту 50 сантиметрів, то доведеться відшкодувати збитки на суму 2800 гривень, і це незалежно, яке дерево, дуб чи вільха. Якщо ж це дерево зрізане за межами населеного пункту, у лісі або на землях сільськогосподарського призначення, то відшкодування за такий же самий діаметр пня – 50 сантиметрів – ще більше – 11 тисяч 201 гривня.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень