На Полтавщині планують впровадити пілотний проєкт з підвищення заробітної плати медичним працівникам закладів освіти

Дата: 11.02.2022 09:17
Кількість переглядів: 714

На Полтавщині з робочим візитом перебували Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко та Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. Спершу вони ознайомилися з роботою відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги КП «Лубенська лікарня інтенсивного лікування» та відреставрованого дошкільного навчального закладу № 9 «Берізка» в Лубнах.

В обласному центрі відбулася нарада за участю міністрів, голови обласної ради Олександра Біленького, тимчасово виконувача обов’язків голови обласної державної адміністрації Дмитра Луніна, народних депутатів України: Андрія Бобляха, Анастасії Ляшенко, Юлії Гришиної, Олексія Устенка, Марини Бардіної, першого заступника голови обласної ради Олександра Лемешка, заступника голови облдержадміністрації Євгена Грекова, депутатів обласної ради: Марини Грекової, Вячеслава Ждана, керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, навчальних закладів області. Метою зустрічі стало обговорення можливості підвищення заробітної плати медичним працівникам закладів освіти.

На думку Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, питання щодо гідного фінансування заробітних плат медичних працівників в освітній галузі є важливим і саме на Полтавщині планують запровадити експеримент, який дозволить врегулювати його.

«Близько 450 медичних працівників працює в закладах освіти Полтавської області. Ці люди мають таку ж освіту, як і медики, задіяні в медичних закладах. Однак рівень заробітної плати в медичних працівників освітніх закладів значно нижчий. Сьогодні ми провели низку зустрічей з медичними працівниками. Полтавщина може стати місцем експериментального впровадження механізму підвищення заробітної плати для медичних працівників  освітніх закладів. Ми маємо напрацювати певний механізм, яким чином ми цю проблему зрушимо з місця», – зазначив Сергій Шкарлет.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко повідомив, що нині триває процес обговорення і напрацювання рішень, які потім, ймовірно, будуть основою певних змін у системі освітніх та медичних закладів.

«Для нас було б цікаво на базі однієї області, а саме Полтавської, подивитися, чи можливо кошти з місцевого, обласного бюджетів і субвенцій на заробітну плату медичним працівникам в освітніх закладах спрямувати тим закладам охорони здоров’я первинної ланки, які знаходяться на певних територіях. Перевести медичних працівників із штату освітніх закладів до штату закладів охорони здоров’я. Чи дозволило б нам це пропорційно збільшити заробітну плату тим медпрацівникам, які працюють в закладах освіти. Ми готові сідати і дивитися по навантаженню, а також, чи забезпечить цей медичний заклад ті базові функції, які виконує медична сестра в школі. Водночас перші спілкування показують, що медики освітніх закладів не готові до збільшення навантаження», – зауважив Віктор Ляшко й додав, що впродовж місяця у профільному міністерстві чекатимуть напрацювання з області щодо механізму підвищення заробітної плати медичним працівникам закладів освіти.

Голова обласної ради Олександр Біленький наголосив, що проблеми в медичній галузі не обмежуються лише виплатою гідної заробітної плати, а й охоплюють глибинні проблеми, як-то відсутність кадрів у громадах, низький рівень комунікації між освітянськими та медичними закладами.

«Слід активізувати тему з приводу нерозривності комунікацій між освітою і медициною. Є дуже багато нормативно-правових актів, пов’язаних чи з медичною галуззю, чи з освітянською. Також, щоб діяла якась функція, потрібне чітке розуміння, хто за це буде платити, чи потрібно це громадам. Тому що левова кількість закладів фінансуються за рахунок громад. І якщо громади бачать ефективність підвищення заробітної плати тому медичному працівнику, який задіяний в освітянському закладі, то питань не виникає. Але скоро в нас не буде лікарів, які б могли працювати в школах. Зараз в селах і містечках дуже велика проблема з медичними працівниками. Лікують ті, хто мене ще лікував. Якщо підуть вони, то не зрозуміло, хто в нас залишиться працювати в громадах», – сказав Олександр Біленький.

Підсумовуючи нараду, тимчасово виконувач обов’язків голови обласної державної адміністрації Дмитро Лунін зазначив, що обласна влада впродовж місяця напрацює пропозиції щодо впровадження пілотного проєкту та спрямує їх до Уряду.

Полтавська обласна рада


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень