Все, що потрібно знати про вакцини від COVID-19 

Дата: 10.02.2022 10:31
Кількість переглядів: 526

Яку вакцину отримують українці?

AstraZeneca (Vaxzevria, Covishield, SKBio) індійського, корейського та італійського виробництва – це векторна вакцина, розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією, схвалена ВООЗ. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 12 тижнів. В Україні щеплення цією вакциною розпочалося 24 лютого 2021 р., 19 травня почалося щеплення 2-ю дозою.

CoronaVac/Sinovac Biotech – це інактивована вакцина, розроблена китайською фармацевтичною фірмою, схвалена ВООЗ. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів. В Україні щеплення цією вакциною розпочалося 14 квітня, 2021 р., щеплення 2-ю дозою почалося в перших числах травня. Комунікаційний центр вакцинації від COVID-19 vaccination.covid19.gov.ua Q&A щодо вакцинації від COVID-19 оновлено: 03.02.2022 статус: не для розповсюдження.

Comirnaty/Pfizer-BioNTech – це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією та американським фармконцерном. Необхідні дві дози вакцини з інтервалом у 21 день. В Україні щеплення цією вакциною розпочалося 18 квітня 2021 р., другою дозою - на початку травня.

Moderna (mRNA-1273, Spikevax) – це мРНК-вакцина, розроблена фармацевтичною компанією Moderna спільно з Центром досліджень вакцин при Національному інституті алергії та інфекційних хвороб (NIAID), США, схвалена ВООЗ. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів. В Україні щеплення цією вакциною розпочалося 20 липня 2021 року.

Як вдалося так швидко створити вакцини від COVID-19?

Багатьох турбує, чи могли вакцину від коронавірусу винайти так швидко й підтвердити її безпечність. Так, могли – завдяки роботі числених вчених з усього світу та неймовірній грошовій підтримці. Клінічні дослідження вакцин зазвичай проводять у три етапи, останній із яких має оцінити її ефективність із залученням десятків тисяч людей.

Раніше цей процес був послідовним, тому й потребував багато років. Зараз, з урахуванням гострої потреби у вакцинах проти COVID-19, методи розроблення вакцин змінюються: деякі етапи наукових досліджень і розроблення здійснюють паралельно, але водночас дотримуються строгих клінічних стандартів і вимог безпеки. Дослідження при цьому не стають менш ретельними.

Як працює вакцина проти COVID-19?

Усі вакцини знайомлять наш організм зі збудником інфекції та вчать боротися з ним. Вакцини містять у собі вбитий вірус, його частинку або інструкцію з протидії вірусу, які не можуть спричинити захворювання.

Після потрапляння в організм вакцини, імунна система розпізнає ці складові як «чужі» та починає виробляти антитіла та Т-клітини до вірусу. Антитіла не дають збуднику проникнути всередину клітин, але якщо вірусу таки вдасться зробити це, у боротьбу вступають Т-клітини. Вони виявляють уражені вірусом клітини та знешкоджують збудник хвороби.

Внаслідок щеплення неможливо заразитися COVID-19, бо антиковідні вакцини не містять живого вірусу.

А ось коли в наш уже вакцинований організм потрапляє справжній вірус, то антитіла та Т-клітини дуже швидко нейтралізують інфекцію, тому людина не захворює або хворіє дуже легко.

Що таке імуногенність вакцин?

Імуногенність – це здатність вакцини стимулювати утворення антитіл та Т-клітин. Іншими словами, це показник, що визначає відсоток тих, у кого відбулася імунна відповідь або сила імунної відповіді.

Всі вакцини проти COVID-19, які зараз застосовуються мають високу імуногенність.

Як відбувається введення вакцини?

Вакцина вводиться у вигляді ін’єкції в м’яз плеча.

Вакцинація більшістю вакцин проти COVID-19 проходить у два етапи. Якщо ви отримали одну дозу вакцини, ви повинні отримати і другу дозу цієї ж вакцини через зазначений в інструкції інтервал, щоб завершити курс вакцинації.

Як швидко вакцина розпочне працювати?

Вакцина починає діяти майже одразу після того, як потрапляє в організм людини. Людина вважається захищеною від хвороби після того, як мине два тижні від уведення другої дози вакцини.

Чи хворіють вакциновані?

Вакцина не гарантує 100% захисту від зараження, але захищає від важкого перебігу госпіталізації та смерті. Дані електронної системи охорони здоров’я за серпень-жовтень вказують на те, що людей, які завершили курс вакцинації, госпіталізують із коронавірусною хворобою у 5 разів рідше за тих, хто не отримав жодної дози вакцини або зробив лише одне щеплення. Вакциновані мають у 9 разів менший ризик померти внаслідок COVID-19 ніж невакциновані.

Який імунітет триває довше – набутий після хвороби на COVID-19 чи здобутий внаслідок вакцинації?

Одне з досліджень Центрів з контролю та профілактики захворювань в США свідчить про те, що у третини з тих, хто перехворіли на COVID-19, не виявили антитіл до цієї хвороби. Водночас в іншому дослідженні після двох доз вакцини антитіла до SARS-CoV-2 виявили у 99,6% людей.

Навіть якщо ви вже перехворіли вам варто щепитися, адже ви можете заразитися знову. За результатами американського дослідження, люди, які перенесли COVID-19, а потім вакцинувалися, мають у 2,34 раза нижчий ризик захворіти на COVID-19 знову, ніж ті, хто хворів, але не вакцинувався.

Скільки людей потрібно вакцинувати, щоб отримати колективний імунітет проти COVID-19?

Наразі експерти точно не можуть сказати, який відсоток людей необхідно вакцинувати, щоб отримати колективний імунітет проти COVID-19. Колективний імунітет є тоді, коли більшість людей вакциновані або перехворіли: саме в такому разі припиняється передача вірусу від людини до людини. Відсоток населення, який необхідно вакцинувати, щоб отримати колективний імунітет, залежить від конкретного вірусу.

Результати математичного моделювання вказують: щоб знизити поширення коронавірусної хвороби COVID-19 та смертності від неї, ефективну вакцину мають отримати від 60% до 80% населення. Утім, наразі складно визначити точніший відсоток, адже невідомо, наскільки ефективно вакцинація проти COVID-19 запобігає передаванню вірусу від людини до людини. У світі тривають наукові дослідження, перші результати очікуються найближчими місяцями.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень