Всесвітній день водно-болотних угідь відзначався під гаслом «Водно-болотні угіддя – на користь людям і природі».

Дата: 07.02.2022 11:45
Кількість переглядів: 378

Фото без опису

Водно-болотні угіддя на користь людям і природі! Саме під таким гаслом цьогоріч відзначали Всесвітній день водно-болотних угідь.

Традиційно  увесь світ закликає до збереження, розумного та раціонального використання боліт, малих річок, заплавних луків, плавнів та мілководних водойм. Адже з кожним роком їх кількість значно скорочується.

З 1970 року було втрачено 35% усієї території світових водно-болотних угідь. Вони зникають втричі швидше, ніж ліси. А рослини і тварини, що залежать від їх існування, звісно перебувають під загрозою зникнення.

На сьогоднішній день водно-болотні угіддя займають близько 6% земної поверхні. А в Україні їх площа займає близько 1,6% від території. І причиною такого скорочення є:

 - зміна клімату;

- дренування та осадо-накопичення;

 - надлишкове використання води; 

- забруднення та вилов риби.

2 лютого у м. Рамсар (Іран) у 1971 році було підписано міжнародну угоду – Конвенцію з водно-болотних угідь міжнародного значення. Україна також є однією зі сторін Рамсарської конвенції.

Збереження водно-болотних угідь - це природний захист, що допомагає у протидії зміні клімату та її наслідкам. Кожен гектар водно-болотних угідь поглинає до 14,2 млн літрів паводкової води та допомагає зменшити масштаби повеней. Вони також стримують та послаблюють посухи. В межах торфовищ зберігається ~30% наземного вуглецю. А це у 2 рази більше, ніж у всіх лісах світу.

Для майбутнього людства та планети ми маємо усвідомити важливість припинення їх руйнування. Почати відновлювати водно-болотні екосистеми, берегти джерела прісної води та збалансовано їх використовувати.

З нагоди Всесвітнього дня водно-болотних угідь Секретаріат Рамсарської конвенції щороку готує освітні матеріали: https://www.worldwetlandsday.org/en/events

Міндовкілля за підтримки WWF Україна також підготували низку інформаційних матеріалів: https://drive.google.com/drive/folders/15UQO8fD2MhxtrLcdP2AudF7cHAS29uJt?usp=sharing


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень