Законодавчі основи місцевого економічного розвитку обговорили в Полтаві

Дата: 18.01.2022 08:43
Кількість переглядів: 364

Законодавчі новації у сфері державної регіональної політики та місцевого економічного розвитку обговорили в Полтаві учасники спільного заходу проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та Асоціації міст України. Порушили питання, як вплине на територіальні громади прийняття Закону України  «Про засади державної регіональної політики». Цей законопроект  (№5323) визначатиме, як  працюватимуть громади наступні 5-7 років. Також проговорили механізми та інструменти стратегічного планування регіонального і місцевого розвитку.

«Будь-яка країна має розвиватись стратегічно. Державна регіональна стратегія України була затверджена у 2021 році. Тому маємо синхронізувати стратегії на всіх рівнях. Щоб розуміти, як розвивається країна, потрібно уніфікувати всі стратегічні документи», – розповів народний депутат Віталій Безгін.

Заступник голови облдержадміністрації Максим Калінін зауважив, що проєкт закону запроваджує кілька важливих новацій. Одна з основних – трирівнева система стратегічного планування – держава, регіон, громада.

«Обласна адміністрація працює з тергромадами й допомагає у написанні стратегій регіонального розвитку. Так, кожна громада матиме прийняту та затверджену власну стратегію на 5-7 років, де будуть окреслені ключові цілі та напрями її розвитку. Органи місцевого самоврядування подають до обласних державних адміністрацій пропозиції щодо врахування їхніх інтересів під час розроблення регіональної стратегії розвитку, яка має відповідати державній, – сказав Максим Калінін. –  В області – 60 громад. У 26 із них розроблені та затверджені відповідні стратегії, у 25 робота активно ведеться й протягом року стратегічні документи будуть затверджені».

Заступник голови зауважив, що на Полтавщині діє  Агенція регіонального розвитку, серед основних завдань якої – робота з громадами та територіями, допомога в написанні різного виду документів. Нині  3 громадам надають допомогу в підготовці стратегій розвитку.

Генеральний директор Директорату регіональної політики Міністерства розвитку громад та територій України Віктор Подорожний зауважив, що кожна стратегія місцевого розвитку  має бути живим документом, який приймається спільно з усіма органами влади та із залученням експертів. Додав, що будь-який розвиток громади залежить від бізнесу.

«Тож будь-яке прийняття стратегічного документа має відбуватися із залученням чималого кола  зацікавлених сторін. І такі принципи закладені в законопроекті № 5323, а саме в частині ефективного планування розвитку кожного регіону, кожної громади», – сказав Віктор Подорожний.

Нагадаємо, минулого року Полтавська облдержадміністрація, Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» та 5 громад (Миргородською, Диканьською, Лубенською , Оржицькою, Сенчанською) підписали угоду про співпрацю. Окрім Полтавщини, проєкт USAID «Говерла» реалізується у Львівській та Волинській областях.

Полтавська ОДА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень