Захист прав на землю: безоплатна правова допомога власникам та орендарям земельних ділянок

Дата: 17.12.2021 09:00
Кількість переглядів: 1010

Чи можу я продати свою землю, якщо вона знаходиться в оренді? Як достроково розірвати договір оренди? Як передати землю у спадщину? Що робити, якщо сусід самовільно захопив мою ділянку? Протягом січня – вересня цього року до системи безоплатної правової допомоги (БПД) надійшло понад 41,4 тис. звернень із земельних питань.

Фото без опису

Правова допомога із земельних питань

«Найпоширеніші правові питання у сфері земельних правовідносин, з якими звертаються люди до системи безоплатної правової допомоги – безоплатна передача земельної ділянки, припинення договору оренди, присвоєння кадастрового номера, встановлення меж ділянки, порядок укладення договору купівлі-продажу землі»,  – розповів в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Безоплатну первинну правову допомогу – консультації та роз’яснення – можуть отримати всі громадяни України, іноземці, особи без громадянства, у тому числі біженці чи особи, які потребують додаткового захисту. Зокрема, цього року до системи безоплатної правової допомоги надійшло понад 40,4 тис. звернень щодо отримання консультацій та роз’яснень з питань земельного права.

Безоплатна вторинна правова допомога – захист та представництво у суді – надається людям з низьким доходом, учасникам бойових дій, внутрішньо переміщеним особам, потерпілим від домашнього насильства та іншим категоріям  громадян, що визначені Законом України «Про безоплатну правову допомогу». У їх числі також громадяни України – власники земельних ділянок, які проживають у сільській місцевості. Так, з початку 2021 року безоплатна вторинна правова допомога з земельних питань була надана понад 1 тис. осіб.

Юристи та адвокати, які співпрацюють з системою БПД, практично щодня допомагають у вирішенні різних земельних спорів – від побутових суперечок «за межу» до приватизації ділянок.

«Багато випадків, коли люди звертаються до системи БПД щодо заборгованості з орендної плати за землю – орендарі роками не розраховуються, порушують договори оренди землі. Клієнти отримують правову консультацію – як діяти у цій ситуації. Якщо людина є суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу, юрист допомагає у складенні позову, направляє його до суду та орендаря. І дуже часто проблема вирішується на цьому етапі. Орендар вже розуміє, що власник землі, який здає свій пай в оренду, знає свої права та може їх захистити. І не чекаючи рішення суду, повністю розраховується з власником землі», – розповідає Олександр Баранов.

ДОВІДКОВО про систему безоплатної правової допомоги

Система безоплатної правової допомоги – це понад 500 центрів та бюро правової допомоги по всій Україні, більш ніж 1500 штатних юристів та понад 8 тис. адвокатів, що співпрацюють з системою БПД. За час роботи системи зареєстровано понад 3,1 млн звернень від більш ніж 2 млн клієнтів. У близько 2,8 млн випадків звернень було надано первинну правову допомогу, у понад 360 тис. випадків –  вторинну.

Як можна отримати безоплатну правову допомогу

У центрах та бюро правової допомоги. Їх перелік, поштові, електронні адреси та графік роботи можна дізнатися на сайті системи БПД у розділі «Всі центри».

Мешканці віддалених населених пунктів можуть отримати правову консультацію під час роботи консультаційних пунктів. Дізнатися графік їхньої роботи можна у найближчому місцевому центрі. Також можна скористатися пошуком на сайті системи БПД у розділі «Пошук найближчого центру та консультаційних пунктів».

Дистанційно:

  • зателефонувати за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103. За цим номером надаються консультації та роз’яснення з правових питань, додаткові відомості про надання безоплатної правової допомоги тощо. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні.
  • скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR , або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE
  • у месенджерах Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html
  • у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/
  • потерпілі від домашнього насильства та свідки можуть отримати онлайн-консультацію юристів щодо захисту своїх прав, написавши у Телеграм-чат «Правова допомога протидії насильству» https://t.me/Non_Violence_Bot
  • правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі WikiLegalAid, що розміщена за адресою wiki.legalaid.gov.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень