ПАМ'ЯТКА сільгоспвиробнику та організаціям аграрного сектору
Основними причинами виникнення пожеж в агропромисловому комплексі та екосистемах є сукупність погодних факторів, недотримання правил пожежної безпеки та планів дій щодо пожежного захисту сільгоспугідь у літній пожежонебезпечний період.
3 метою недопущення виникнення пожеж необхідно:
- вжити вичерпні заходи реагування щодо попередження випадків випалювання стерні, пожнивних залишків та cyxoї рослинності на території сільгоспугідь;
- підготувати до використання пожежну i спеціальну техніку, обладнання та інвентар для гасіння пожеж, створити резерв пально-мастильних та вогнегасних матеріалів, провести навчання відповідальних працівників;
- поновити систему протипожежних бар’єрів, перед дозріванням колосових хлібні поля в місцях прилягання їх до лісосмуг, aвтoмoбiльниx шляхів та залізниць мають бути обкошені (із прибиранням скошеного) i оборані смугою не менше 4 м завширшки;
- відновити, та привести у відповідність протипожежне водопостачання, підготувати для забору води всі наявні джерела та під’їдні дороги до них;
- забезпечити об’єкти сільськогосподарського виробництва первинними засобами пожежогасіння, провести роботу щодо вогнезахисної обробки дерев’яних конструкцій зерноскладів i складів грубих кормів;
- організувати патрулювання пожежонебезпечних ділянок, сільгоспугідь та прилеглих лісосмуг;
- організувати виготовлення агітаційних матеріалів щодо збереження врожаю від вогню (трафарети, листівки, панно, знаки безпеки тощо) i встановити їх у місцях збирання врожаю, зберігання та переробки зерна i грубих кормів;
- систематично проводити роз’яснювальну роботу щодо дотримання правил пожежної безпеки при переміщенні по території сільськогосподарських угідь.