Івана Купала

Дата: 05.07.2021 09:53
Кількість переглядів: 1993

Фото без опису

Івана Купала традиційно відзначають у ніч з 6 на 7 липня. На Івана Купала особливу роль під час святкування відведено воді – багато народних гулянь проходять поблизу водних об’єктів, люди купаються у відкритих водоймищах, дівчата пускають вінки, тощо. А це, звісно, несе й небезпеку. Проте, дотримуючись цих традицій, слід пам’ятати і про правила безпеки. Частою причиною загибелі у воді також є перевтома, перегрівання, переохолодження та інше. Купання дітей ні в якому разі не повинно проходити без нагляду дорослих, які добре вміють плавати. Учитися плавати обов’язково потрібно під керівництвом інструктора або батьків. Якщо на свято Івана Купала ви все ж таки вирішили покупатись у водоймі, то перш за все потрібно зробити правильний вибір при пошуку та обладнанні місць купання, а також суворо дотримуватись правил поведінки на воді.

Ще раз нагадуємо прості правила поведінки на водних об’єктах:

Купатися краще ранком або ввечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегріву. Температура води повинна бути не нижче 17-19 градусів, у холоднішій – знаходитися небезпечно. Плавати у воді можна не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3-5 хвилин.

Не можна доводити себе до ознобу. При переохолодженні можуть виникнути судорога, відбутися припинення дихання, втрата свідомості. Краще купатися декілька разів по 15-20 хвилин, а в перервах пограти в рухливі ігри: волейбол, бадмінтон.

Не входити, не пірнати у воду після тривалого перебування на сонці. Периферичні судини сильно розширені для більшої тепловіддачі. При охолодженні у воді наступає різке рефлекторне скорочення м’язів, що спричиняє за собою припинення дихання.

Не входити у воду в стані алкогольного сп’яніння. Алкоголь блокує нормальну діяльність головного мозку.

Якщо немає поблизу обладнаного пляжу, треба вибрати безпечне для купання місце з твердим та чистим дном, поступовим ухилом. Ніколи не пірнайте в незнайомих місцях, не обладнаних спеціально.

Навіть якщо напередодні це місце було безпечним для стрибків, то за ніч плином могло принести корчі або щось вкинули у воду.

Не запливати далеко, особливо за буї, тому що можна не розрахувати своїх сил. Відчувши втому, не треба губитися і рватися, якнайшвидше до плисти до берега. Не губитися, навіть якщо потрапили у вир. Необхідно набрати побільше повітря в легені, зануритися у воду і, зробивши сильний ривок вбік, спливти.

Купання з маскою, трубкою і ластами потребує особливої обережності. Плавати треба тільки уздовж берега та обов’язково під постійним наглядом, щоб вчасно могла прийти допомога. Не допускати грубих ігор на воді: підпливати під тих, хто купається, хапати їх за ноги, “топити”, подавати помилкові сигнали про допомогу тощо.

Не лишати у води малят. Вони можуть оступитися і впасти, захлинутися водою або потрапити в яму. На жаль, бувають випадки, коли маленькі діти тонуть у ванні, залишені батьками, старшими “буквально на одну хвилинку”.

Не треба відпливати далеко від берега або перепливати водойми на суперечку. Довести своє уміння плавати можна, пропливши декілька разів ту саму дистанцію поблизу берега. Не наближатись до близько пропливаючих суден, човнів і катерів.

Порушення цих правил залишаються головною причиною загибелі людей на воді. Щороку у світі тоне величезна кількість людей. Багато дорослих тоне в стані сп’яніння. Втім, називають і іншу головну причину загибелі у воді: спочатку самовпевненість, а потім страх. Відомо, що і від того, і від іншого часто рятують знання елементарних правил поведінки на воді.

Стрибки через багаття – невід’ємний атрибут дійства, який за переказами, має містичну силу очищення від усіх негараздів. Пам’ятайте про правила пожежної безпеки та поводження з вогнем, аби святкове полум’я не завдало вам шкоди.

Правила безпечної поведінки на природі диктують, що якщо ви розвели багаття, обов’язково загасіть його.

Вогонь достатньо залити водою, варто тільки простежити, щоб не залишилися тліючі вуглинки. Особливу загрозу відкритий вогонь несе при вітряній і сухій погоді, оскільки може стати зародком лісової пожежі.

Внаслідок пожежі, місце відпочинку не лише залишиться незатишним і похмурим на багато років, а й взагалі може стати неможливим місцем для будь-яких дій.

До сумних наслідків може призвести і недбало кинутий недопалок. Найкраще закопувати недопалки в землю, хоча б неглибоко. Проявляйте увагу, дбайте про природу та власне життя і здоров’я!

 

Виконавчого комітету 

Мачухівської сільської ради

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень