Про дотримання обмежень при застосуванні пестицидів

Дата: 05.05.2021 16:46
Кількість переглядів: 3835

#ЕкологіяМачухівськоїОТГ_ІНФОРМУЄ

Застосування пестицидів для захисту рослин від шкідливих організмів є невід’ємною складовою сучасних технологій вирощування сільськогосподарських культур. Водночас пестициди негативно впливають на довкілля, призводячи до скорочення біорізноманіття.  Крім того, пестициди справляють негативний вплив на здоров’я людини, як у результаті прямої дії, так і опосередковано – внаслідок накопичення залишкових кількостей у сільськогосподарських продуктах і питній воді. Забезпечити правильність використання пестицидів – справа не тільки важлива, а й украй складна, адже асортимент препаратів надзвичайно великий і характеризується значним різноманіттям властивостей, призначень, особливостей дії, впливу на людину, теплокровних тварин і корисні організми, поведінки в навколишньому середовищі та після дії.

Загалом обмежити застосування особливо небезпечних пестицидів досить складно, що призводить до широкого використання їх непідготовленими людьми. Результатом цього може стати велика кількість випадків отруєнь, забруднення харчових продуктів й екологічний збиток.

Звичайно,  використання пестицидів має свою специфіку: значна частина районів області є густонаселеними, а сільськогосподарські угіддя  знаходяться впритул до будівель мешканців населених пунктів. У такій ситуації часто відбувається порушення вимог чинного законодавства при  застосуванні пестицидів і агрохімікатів (зокрема в частині недотримання зон санітарних розривів  від населених пунктів, тваринницьких комплексів, водойм, місць відпочинку залежно від методу застосування пестицидів (авіа метод, вентиляторний, штанговий).

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» застосування пестицидів у господарствах й індивідуальних садах і городах, у побуті має здійснюватись тільки згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». До всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, робітників слід допускати за нарядом за наявності посвідчення про спеціальну підготовку та проходження медичного огляду, що дає право працювати з пестицидами.

ОБРОБКИ ПЕСТИЦИДАМИ  НАЗЕМНИМИ ЗАСОБАМИ

І. Вимоги  щодо застосування пестицидів суб’єктами господарювання за межами населеного пункту

             Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500м, при штанговому і гербігації дощуванням – 300м.

            При застосуванні аерозольних генераторів регульованої дисперсності санітарно-захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури; обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об’єктів, що підлягають санітарному захисту.

Всі роботи з пестицидами за  межами населеного пункту слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках, як виняток, у похмурі і прохолодні дні з температурою нижче +10 допускається проведення обробки у денні години.

Обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне). Застосування гербіцидів із поливною водою шляхом дощування (гербігація) допускається при швидкості вітру до 4 м/с.

Відповідальність за дотримання метеорологічних умов несе керівник робіт, який забезпечує використання об’єктивних методів вимірювання температури і швидкості руху повітря.

УВАГА ! Не менше ніж за три доби до початку проведення кожної хімічної обробки необхідно сповіщати сільську раду ОТГ, про місця, строки і методи застосування пестицидів та агрохімікатів, яка в свою чергу оповістить пасічників, мешканців населених пунктів, власників сусідніх с/г ділянок, тощо.

У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

ІІ. Вимоги  щодо застосування пестицидів у межах населеного пункту  окремими громадянами особистих огородніх ділянок, які використовуються під плодові сади, посів зернових та зернобобових культур, посадку картоплі

 Для обробки індивідуальних садів і городів в межі населеного пункту дозволяється застосування тих пестицидів, які дозволені для роздрібного продажу населенню “Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні” і Доповненнями до нього.

У масштабі населеного пункту забороняється повсюдна, одночасна обробка рослин однотипним препаратом, яка може обумовити масове надходження в атмосферне повітря населених пунктів аерозолю та парів токсиканта. Такі ситуації регулюються календарним графіком робіт, чергуванням асортименту препаратів в період інтенсивних обробок.

Застосування пестицидів для захисту зелених насаджень в межах населеного пункту дозволяється тільки з 22:00 до 07:00 за допомогою ранцевого обприскувача при швидкості вітру до 4 м/с та за умови попередження власників сусідніх домоволодінь про час, місце, строк обприскування.

Купувати пестициди та агрохімікати слід тільки в спеціалізованих магазинах, де є всі необхідні дозвільні документи. Торгівля повинна проводитись тільки фасованими, герметично упакованими препаратами згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

Враховуючи важливість питання та поважаючи право громадян на безпечні та комфортні умови проживання, та, у разі спостерігання Вами за недотриманням вимог при застосуванні пестицидів і агрохімікатів – не залишайтесь осторонь. Рекомендуємо Вам в такому випадку негайно повідомити про дану ситуацію Національну поліцію, органи місцевого самоврядування та органи Держпродспоживслужби на відповідній адміністративній території.

 ОБРОБКИ АВІАЦІЙНИМИ ЗАСОБАМИ

 Виконання авіаційних робіт із застосування пестицидів у сільському та лісовому господарстві слід здійснювати відповідно до вимог ДСП 382-96 «Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України». Згідно з ДСП 382-96 постійні сільськогосподарські аеродроми та вертодроми, з яких виконують робочі польоти із застосуванням пестицидів й агрохімікатів, повинні мати санітарний паспорт на право експлуатації, а тимчасові – дозвіл на право експлуатації. Санітарна паспортизація постійних сільськогосподарських аеродромів і вертодромів й оформлення дозволів на право експлуатації тимчасових аеродромів мають здійснюватися щорічно. Замовник авіаційно-хімічних робіт за три доби до початку авіаційних обробок зобов’язаний:

– поінформувати органи місцевого самоврядування, населення зазначеної місцевості через засоби масової інформації (радіо, пресу, телебачення) про місце, строки, термін оброблення пестицидами й агрохімікатами про заборону здійснювати сільськогосподарські та інші роботи, випасати тварин ближче ніж 1 км від місця обробок про необхідність вивезення пасік до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок сільськогосподарських культур пестицидами на період до 5 діб;

– встановити спеціальні попереджувальні знаки безпеки зі вказівкою кінцевого строку очікування на відстані 300 м від оброблюваних ділянок, а також на дорогах, що проходять через ці ділянки, та на дорогах, які ведуть до сільгоспаеродрому або вертодрому.

Заборонено проводити авіаційні обробки пестицидами сільськогосподарських культур, лісів й інших угідь, що розташовані ближче ніж:

– 5 км від місць постійного розташування медоносних пасік; – 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу свійських тварин, об’єктів природнозаповідного фонду;

– 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, посівів сільськогосподарських культур, використовуваних в їжу без термічної обробки, а також садів і виноградників та місць проведення сільськогосподарських робіт.

Застосування пестицидів авіаційним методом в сільському господарстві повинно

здійснюватися в ранкові та вечірні години дня при швидкості руху повітря, що не

перевищує – 3 м/с (дрібнокрапельне обприскування) і 4 м/с (крупнокрапельне

обприскування) при температурі повітря не вище +22° С, робоча висота над об’єктом обробки повинна бути не менше 3 м.

Авіаційне застосування мінеральних добрив і біопрепаратів слід здійснювати з дотриманням санітарно-захисної зони від ділянок оброблень до населеного пункту, тваринницьких і птахоферм, джерел водопостачання – не менше ніж 500 м за швидкості вітру до 8 м/с.

ДОЗВОЛИ ТА ДОКУМЕНТИ, ЩО Є НЕОБХІДНИМИ ДЛЯ РОБОТИ З ПЕСТИЦИДАМИ

 На підставі статті 25 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»; статей 11,16-3 Закону України «Про пестициди і агрохімікати»  № 86/95, чинних санітарних норм і правил, з метою забезпечення безпечного для здоров’я людини та навколишнього природного середовища застосування пестицидів й агрохімікатів, необхідно розробити та узгодити з територіальними управліннями Держпродспоживслужби такі документи:

а) Санітарний паспорт на транспортний засіб для перевезення пестицидів та агрохімікатів (пункти 4.1, 4.5 ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 03.08.1998 № 1; Наказ МВС України від 26.07.2004 № 822 «Про затвердження Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів»);

б) Санітарний паспорт на право одержання, зберігання і застосування пестицидів і мінеральних добрив (розділ 5, пункт 6.1, додаток 4 до ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»);

в) Дозвіл на право експлуатації тимчасового аеродрому (вертодрому) або Санітарний паспорт на право експлуатації постійного аеродрому (п. 6.2.1 ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», п. 2.6, додатки 1 та 2 до ДСП № 382 від 18.12.1996 «Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України»).

ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ РОБІТ ІЗ ПЕСТИЦИДАМИ

Відповідно до вищезазначених законодавчих і нормативно-правових актів діють такі вимоги до суб’єктів господарювання, підприємств усіх форм власності, які використовують пестициди:

  • заборона провадження господарської діяльності з торгівлі та використання пестицидів й агрохімікатів до їх державної реєстрації;
  • до всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, допускають осіб, які пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку і мають відповідні посвідчення, допуск і наряд на виконання робіт із пестицидами та забезпечені засобами індивідуального захисту (спецодягом і спецвзуттям, засобами захисту рук, органів дихання, зору);
  • не допускають до роботи осіб, молодших за 18 років, вагітних жінок та матерів-годувальниць, осіб після хірургічних операцій (упродовж року) і тих, хто має медичні протипоказання. Категорично заборонено допускати до роботи осіб у нетверезому стані;
  • виконання всіх робіт із пестицидами та протруєним насіннєвим матеріалом обов’язково має реєструватись у спеціальних журналах;
  • у зоні роботи з пестицидами слід обладнати місця для відпочинку та вживання їжі (не ближче ніж 200 м від межі застосування пестицидів), які мають бути забезпечені бачками з питною водою, рукомийником і медичною аптечкою;
  • заборонено приймати їжу, напої та палити під час роботи з пестицидами;
  • завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств має сповістити населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь і об’єктів про місця, терміни й методи застосування пестицидів (наприклад, інформуючи про це в місцевій пресі, на радіо тощо);
  • у період проведення робіт у радіусі 200 м від меж оброблюваних ділянок слід встановити попереджувальні написи;
  • під час вентиляторного обприскування зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт із догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку має бути не менше ніж 500 м, під час штангового обприскування та гербігації дощуванням – 300 м.

Примітка: відповідальність за додержання метеорологічних вимог несе керівник робіт (відповідальна особа), який забезпечує використання об’єктивних методів вимірювання температури та швидкості руху повітря.

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ РОЗУМІННЯ РИЗИКІВ ВІД ПЕСТИЦИДІВ

 Для безпечного та ефективного використання пестицидів у сільськогосподарському виробництві фермери мають володіти основною інформацією стосовно типів небезпечних речовин. До такої інформації передусім належать:

  • клас діючої речовини в продуктах пестицидів;
  • статус реєстрації продуктів пестициду;
  • ризики гострої/короткострокової токсичності для людини;
  • ризики хронічної токсичності для людини;
  • ризики потенційного забруднення води;
  • ризики заподіяння потенційної шкоди довкіллю;
  • точне визначення шкідника або хвороби та оптимальні інструменти боротьби;
  • рекомендовані інструменти й тактики для запобігання розвиткові та розповсюдженню захворювання чи шкідника;
  • пестицид(-и), рекомендовані для кожного шкідника чи хвороби;
  • рекомендована доза пестициду для кожного шкідника;
  • індивідуальні засоби захисту – вказуються на етикетці пестициду і в паспорті безпечності матеріалу;
  • питання безпеки поводження з пестицидом, що мають висвітлюватись на етикетці пестициду;
  • питання безпечності пестициду для довкілля – мають вказуватись на етикетці пестициду;
  • симптоми отруєння пестицидом – зазначаються на етикетці;
  • заходи невідкладної медичної допомоги й антидоти в разі отруєння – зазначені на етикетці пестициду.
  • ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ТЕХНІЧНИХ ЗАСОБІВ ВНЕСЕННЯ ПЕСТИЦИДІВ

Основні вимоги до безпеки під час заправлення обприскувачів пестицидами:

    • транспортування пестицидів на поле та заправлення ними обприскувачів слід здійснювати за допомогою спеціальних засобів. Перед початком роботи потрібно перевірити герметичність усіх вузлів і з’єднань в обприскувачі;
    • усі з’єднання магістралей (фланці, заглушки, штуцери, ніпелі, люки тощо) мають бути з ущільнювальними прокладками;
    • основні вимоги до конструкції бака розпилювача пестицидів: антикорозійний, стійкий до агрохімікатів, стійкий до сонячного світла, міцний і легко ремонтується, легкодоступні кришка та зливний клапан;
    • підготовлені до роботи трактори мають бути справні, кабіни – відповідно герметизовані;
    • процес заправлення має бути механізованим. Заповнення місткостей треба контролювати за рівноміром. Забороняється відкривати люк і перевіряти наповнення бака візуально;
    • під час роботи агрегату потрібно стежити, аби не протікала рідина в місцях стиків, з’єднань фланців, штуцерів, з-під плунжерів насоса. Також слід контролювати справність манометрів, покажчиків рівня рідини та герметичність усіх систем;
    • заборонено усувати будь-які несправності під час роботи агрегату, а також системи обприскувача, коли вона перебуває під тиском;
    • перед обприскуванням доцільно періодично визначати фактичну норму витрати робочої рідини для кожного обприскувача окремо. Категорично забороняється підвищувати норму витрати пестицидів;
    • регулювати норму витрати робочої рідини, перевіряти якість розпилювання, герметизацію з’єднань і люків, роботу покажчиків витрати рідини потрібно на агрегаті, заправленому лише водою. Для проведення калібрування/регулювання норми витрати розчину на 1 га потрібно обрати одне сопло, один параметр тиску та використати воду на 100 м2 (ділянка 10 x 10 метрів). Визначений об’єм розпиленої води помножити на 100, і це дорівнюватиме обсягу на 10 000 м2 (1 га);
    • для запобігання забиванню розпилювачів робочу рідину перед заправленням в обприскувач слід обов’язково фільтрувати;
    • під час внесення пестицидів у повітрі робочої зони тракториста утворюються високі концентрації шкідливих речовин, а тому кабіна трактора має бути герметично зачинена та обладнана кондиціонером, а персонал – забезпечений необхідними засобами індивідуального захисту.

ЗАПОБІГАННЯ ТА ПОМ’ЯКШЕННЯ РИЗИКІВ ЗАСТОСУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я ЛЮДЕЙ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ РОБІТ ІЗ ПЕСТИЦИДАМИ

За оцінками ВООЗ, через ненавмисне отруєння від впливу пестицидів щорічно у світі гинуть орієнтовно 355 тис. осіб. На сьогодні відомо три основні шляхи, якими пестициди можуть потрапити в організм:

    • вдихання пестицидної пари або пилу;
    • потрапляння на шкіру;
    • випадкове проковтування.

Беручи до уваги зазначені шляхи потрапляння в організм людини, щоб запобігти отруєнню пестицидами, необхідно дотримуватись таких порад:

    • уникати використання пестицидів за вітряної погоди;
    • під час внесення пестициду стояти так, щоб не зносило вітром бризки або пил від пестицидів на працівника;
    • розпилювати аерозоль якомога ближче до оброблюваного об’єкта, використовуючи наконечники для дрібнокрапельного обприскування;
    • щільно зачиняти вікна та двері, не дозволяти дітям гуляти на вулиці в період роботи з пестицидами біля житлових будинків і громадських закладів;
    • обов’язково вдягати під час роботи з пестицидами відповідний захисний одяг і засоби безпеки для органів дихання;
    • тривалість робочого дня під час роботи з надзвичайно небезпечними препаратами має становити не більше ніж 4 години (з доопрацюванням упродовж 2 годин у нешкідливих умовах), з іншими пестицидами – 6 годин;
    • керівник робіт із пестицидами зобов’язаний стежити за станом і самопочуттям працівників. За першої ж скарги слід відсторонити працівника від роботи, надати йому першу долікарську допомогу, а потім кваліфіковану медичну допомогу.

ТОРГІВЛЯ, ЗБЕРІГАННЯ ТА ОБЛІК ВИКОРИСТАННЯ ПЕСТИЦИДІВ

Щороку навесні з початком сільськогосподарського сезону пожвавлюється реалізація пестицидів й агрохімікатів. Як же зорієнтуватись у великому різноманітті яскравих пакетиків із хімікатами та уникнути ризику придбання некондиційних (не придатних для використання) пестицидів та агрохімікатів? Відповідно до чинного законодавства допускається обіг пестицидів й агрохімікатів, занесених до Державного реєстру пестицидів і дозволених для поширення в Україні. На ринку України реалізуються понад 900 препаратів для захисту рослин. Однак чи всі вони безпечні для здоров’я людини та довкілля? Купуючи пестицидний препарат, слід приділяти увагу сертифікації продукції. До реалізації допускаються лише препарати, що пройшли Державну реєстрацію, мають на те відповідне посвідчення й дозволені до роздрібної торгівлі. Товар має бути герметично упакований із зазначенням на пакувальній тарі всієї інформації щодо виробника; в інструкції з використання мають бути зазначені застережні заходи, методи надання першої медичної допомоги в разі виникнення отруєння, час очікування, після якого можна споживати продукцію.

ЗБЕРІГАННЯ ПЕСТИЦИДІВ Й ІНШИХ АГРОХІМІКАТІВ

Належне зберігання пестицидів й інших агрохімікатів є вкрай важливим чинником мінімізації негативного впливу на довкілля.Зберігання пестицидів, як і будь-яких хімікатів, потребує особливих умов. Деякі з них є вкрай небезпечними для людей і тварин. Окрім того, у разі порушення правил зберігання, температурних режимів вони можуть псуватися й втрачати свої властивості. Найшкідливішими для пестицидів є низькі температури. Під їхнім впливом може відбутися розшарування, випадання осаду, що, врешті-решт, призводить до закупорювання розпилювачів і фільтрів обприскувачів. Виробники пестицидів радять зберігати їхню продукцію в щільно закритих оригінальних упакуваннях і не використовувати тару з-під хімікатів повторно. Зберігання пестицидів на непаспортизованих складах заборонено законом. У побутових умовах зберігати пестициди потрібно герметично упакованими, в недоступних для дітей місцях, а ще доцільніше – під замком. Не можна залишати приготовані розчини для повторних обробок.

ОБЛІК РУХУ ПЕСТИЦИДІВ ТА ОПЕРАЦІЙ ІЗ ЇХ ВИКОРИСТАННЯМ

Підприємства, установи й організації зобов’язані вести облік наявності та використання пестицидів відповідно до Порядку державного обліку наявності та використання пестицидів і агрохімікатів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 2 листопада 1995 р. № 881. Такий облік ведуть у прибутково-видаткових книгах (журналах), де має бути зазначено:

      • назву пестициду, агрохімікату;
      • дату надходження й дату використання чи реалізації;
      • назву документа, за яким надійшов, використаний, реалізований пестицид, агрохімікат;
      • масу наявного пестициду, агрохімікату (кілограмів, тонн);
      • залишок пестициду, агрохімікату після використання, реалізації (кілограмів, тонн).

Прибутково-видаткова книга (журнал) зберігається у власника пестицидів, агрохімікатів. Підприємства, установи, організації до 10 січня наступного року подають статистичну звітність про наявність і використання пестицидів й агрохімікатів за затвердженими Державною службою статистики формами Державній фітосанітарній інспекції. Украй важливе значення мають облік і документування операцій із використанням пестицидів. У господарствах слід вести записи, що підтверджують безпечність використання пестицидів, зокрема про:

      • облік карти полів для відстежування історії сівозмін і їх оброблення (розпилення пестицидів);
      • дату й час внесення пестицидів;
      • застосовані хімікати та їх обсяг; культуру/шкідника та район розпилення;
      • погодні умови, за яких вносили пестициди; опис обладнання й умов його експлуатації.

УТИЛІЗАЦІЯ ТАРИ ТА УПАКОВКИ З-ПІД ПЕСТИЦИДІВ

Різні типи тари у відкритому довкіллі небезпечні тим, що піддаються процесам окиснення, самозаймання, розкладу, а це провокує накопичення токсичних речовин у природі (воді, ґрунті, ґрунтових водах). Утилізація тари з-під засобів захисту рослин у Європі та США вже давно перебуває під суворим контролем. Виробники та дистриб’ютори оплачують збирання тари з ферм та її повторну переробку або утилізацію – це включено у вартість продукту. В цьому не лише турбота про довкілля, а й очевидна економічна вигода від повторного використання переробленої сировини. Українське законодавство також регулює питання утилізації тари після її використання. Проте в українських аграріїв, особливо в домогосподарствах, проблема утилізації далеко не на першому місці. Нерідко спроби самостійно знищити небезпечну тару обертаються справжнім екологічним злочином. І найчастіше фермери намагаються спалити, закопати непотрібну тару, викинути подалі від своєї ділянки або використовувати для інших цілей. На сьогодні компанії, які ввозять пестициди, проводять передоплату за утилізацію тари. Представникові агропідприємства, в якого з’явилася порожня тара, потрібно просто звернутись до дистриб’юторської компанії, в якій придбано засоби захисту рослин, чи до компанії, яка займається утилізацією із зазначенням типу, кількості порожньої тари та адресу, за якою її може забрати спеціально уповноважений орган з метою утилізації. І головне, пам’ятайте: за збирання, знезараження, перевезення та утилізацію використаної тари з-під небезпечних хімічних речовин СПЛАЧЕНО!

 Біологічний метод захисту рослин

Якщо як приклад взяти біологічний метод захисту рослин, то в сільському господарстві України він практично не використовується, але пріоритети в області застосування мікроорганізмів для боротьби з шкідниками і хворобами належить українським вченим. Саме в Одеському університеті професор В.І. Мечников (1879) виявив, що бактерії можна використовувати проти шкідників зернових.

Адже на відміну від пестицидів хімічного походження біопрепарати не зумовлюють негативних якісних і кількісних змін у агроценозах. Діючим інгредієнтом сучасних біопрепаратів являються компоненти природних біоценозів, що говорить про їх безпеку для навколишнього середовища, людей, тварин, птахів, риб і корисної ентомофауни.

Сподіваємося, що дотримання порад наведених вище, допоможе уникнути небезпечних ситуацій і Ви зможете, в разі необхідності, попрацювати з пестицидами, не нашкодивши при цьому своєму здоров’ю та здоров’ю населення.

 

Скарги з приводу отруєння через обробку полів пестицидами приймає  Держпродспоживслужба за адресою у Полтаві  вулиця Воскресенський узвіз, 7  36000,

тел. (0532) 60-66-47, або надсилати скарги на електронну адресу email: pol_gydpss@polvet.gov.ua. Для того щоб установа могла провести перевірку, заявники мають надати документ-підтвердження від лікаря або результати аналізів лабораторії стосовно того, що неправильне застосування хімікатів дійсно спричинило погіршення здоров’я.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень