ПАМ’ЯТКА вимоги законодавства для бджолярів

Дата: 29.04.2021 15:00
Кількість переглядів: 1112

#ЕкологіяМачухівськоїОТГ_ІНФОРМУЄ

 

ПАМ’ЯТКА вимоги законодавства для бджолярівhttps://rada-poltava.gov.ua/db/img/14287504_664fc309_s.jpg

З метою зменшення випадків загибелі бджіл внаслідок захворювання та застосування пестицидів Полтавське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області повідомляє, що відносини щодо використання, розведення та охорони бджіл, заготівлі та переробки продуктів бджільництва, ефективного використання бджіл для запилення ентомофільних рослин сільськогосподарського призначення, дотримання прав та захисту інтересів фізичних і юридичних осіб, які займаються бджільництвом, регулює Закон України "Про бджільництво" (далі-Закон). Відповідно до статті 13 Закону для обліку пасік та здійснення лікувально-профілактичних заходів на кожну пасіку видається ветеринарно-санітарний паспорт. На сьогоднішній день Порядок реєстрації пасік та Порядок видачі та форма ветеринарно-санітарного паспорта пасіки затверджені спільним наказом Міністерства аграрної політики України та Української академії аграрних наук від 20.09.2000 №181/82, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23.10.2000 за №736/4957.

Розмір плати за послуги, які надаються установами, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби, якими в тому числі, визначено вартість видачі ветеринарно-санітарних паспортів пасік та проведення клінічного огляду однієї бджолосім’ї, затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13.02.2013 №96, зареєстровано в Мінюсті України 2 07.03. 2013 за № 380/22912 (далі-наказ Мінагрополітики №96). Вартість послуг є однаковою для всіх регіонів України.

При цьому звертаємо увагу, що власник пасіки сплачує кошти лише за клінічний огляд фактично проведеної лікарем державної ветеринарної медицини кількості бджолосімей на пасіках та не повинен сплачувати вартість огляду всіх наявних бджолосімей, які фактично не піддавалися клінічному огляду.

З метою встановлення єдиного підходу до проведення клінічного огляду бджолосімей на пасіках, проводити клінічний огляд не менше 10 відсотків бджолосімей пасіки від яких здійснювався відбір зразків, за умови її епізоотичного благополуччя та наявності ветеринарно-санітарного паспорта.

У разі підтвердження діагнозу та у випадку коли ветеринарно-санітарний паспорт видається вперше - клінічному огляду підлягають всі бджолосім’ї пасіки.

Крім того, Інструкцією щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, затвердженою наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 30.01.2001 №9, зареєстрованим в Мінюсті 12.02.2001 за №131/5322, визначено заходи щодо охорони пасік від занесення збудників заразних хвороб бджіл, згідно з якими лікар ветеринарної медицини організує огляд усіх бджолосімей, виявлення хворих і встановлення причини захворювання, визначення джерела, шляхів заносу, ступеня поширення інфекції (інвазії) та вживає необхідних заходів передбачених Інструкцією.

Згідно з Правилами відбору зразків патологічного матеріалу, крові, кормів, води та пересилання їх для лабораторного дослідження, затвердженими Головою Державного департаменту ветеринарної медицини Мінсільгосппроду України від 15.04.199 №15-14/111, для лабораторних досліджень відбирають матеріал від 10 відсотків бджолосімей.

Полтавське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, тел. (0532) 57-06-17

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень