Перед новорічними та різдвяними святами попередження для громадян про відповідальність за незаконну порубку ялинок та їх реалізацію

Дата: 17.12.2020 15:20
Кількість переглядів: 823

Щоб попередити самовільні рубки ялинок Департамент з питань оборонної роботи та цивільного захисту Полтавської ОДА повідомив про відповідальність за незаконну вирубку дерев та заготівлю новорічних ялинок.

Так, відповідно до ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( від 510 до 1020 грн) і на посадових осіб — від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 2550 до 5100 грн).

За реалізацію незаконно зрубаних новорічних ялинок встановлені штрафні санкції відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-1700 грн) з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої, а ті самі дії вчинені в межах природно-заповідного фонду — штраф від 100 до 215 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3655 грн) з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Крім отримання штрафів порушники можуть притягатися до кримінальної відповідальності, яка передбачена у випадку, коли завдана шкода у двадцять і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

Так, згідно зі ст. 246 Кримінального кодексу України, незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насаджень, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду або були вчинені на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах передбачають, крім штрафів у великих розмірах (від 17000 до 34000 грн), кримінальну відповідальність (строк до 3 років, від 3 до 5 років, у разі тяжких наслідків — від 5 до 7 років).

Тому, купуючи ялинку, слід звернути увагу на наявність бирок чи спеціальних стрічок зі штрих-кодом, що будуть підтверджувати законність її заготівлі та реалізації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень