Сусіди спалюють листя: Чим це небезпечно та як боротися з порушниками?

Дата: 29.09.2020 15:17
Кількість переглядів: 1446

 

Фото без опису

 

Сусіди спалюють листя: Чим це небезпечно та як боротися з порушниками?

https://img2.abo.media/upload/article/o_1dloutfhs11rh1s6ssr7sntlkg6b.jpg

З чим у вас асоціюється осінь: пожовкле різноманітними орнаментами листя тихо падає на землю; парки та сквери тепер здатні зробити ваші фотографії яскравими без особливих зусиль, а завдяки горам опалого листя прогулянки з домашніми улюбленцями перетворюються на справжній атракціон вражень? У більшості мешканців великих міст осінь справді асоціюється зі свіжістю, легкістю дощів, прохолодними вечірніми прогулянками. Проте жителі невеликих містечок та сіл з жахом чекають на пору листопаду, коли чи не на кожній присадибній ділянці палатиме вогонь.

Раніше було краще?

"Все життя спалювали городину в селах, і ніхто від цього не помирав", "Раніше спалювали сміття і листя, але ніхто не сварився. Можливо, проблема в людях?", "У школі ми всі разом збирали листя та дружно спалювали його на подвір’ї", — читаючи подібні тези людина, яка не зацікавлена чи не має часу розглядати проблему з різних її аспектів, мимоволі погодиться з коментаторами. Тому для того, аби розставити усі крапки над "і", безумовно, потрібна допомога експертів.

"Насправді теми про небезпеку спалювання листя порушувалися завжди. Адже вся органіка при низькотемпературному спалюванні (менше 1000º) забруднює атмосферу шкідливими викидами", — говорить директор Асоціації "Український екологічний альянс" Максим Баринов. За його словами, єдине, що з роками почало посилювати цей негативний вплив, — хімічні добавки: "Дерева на присадибних ділянках обробляються хімією, вона накопичується, далі спалюється, і люди цим дихають".

Тож проблема не у зміні менталітету окремих груп населення (ті, що говорять про проблему), а навпаки — у неосвіченості іншої половини, якій доводиться пояснювати елементарні речі.

У чому небезпека

Попри те, що тема проблеми забруднення повітря з кожним днем набуває все більшого розголосу, лишаються й ті, хто досі не розуміє глобальності цієї проблеми. Для розвінчування подібних ілюзій науковці кожного року проводять спеціальні дослідження, які допомагають виявити причини смертності у тому чи іншому регіоні. До прикладу, за оцінками Світової організації здоров'я близько 7 мільйонів людей кожного року гинуть від хвороб, які спричинені саме забрудненням повітря.

"Це означає, що забруднення повітря стало причиною більшої кількості смертей, аніж куріння тютюну. Від куріння можна відмовитися, але не вдасться уникнути забрудненого повітря", — зазначив професор університетського медичного центру Майнц у Німеччині Томас Манзел у коментарі для AFP.

Здавалось би, звичайне спалювання листя — не дрібниця, а одна з резонних причин забруднення повітря, води та ґрунту, ба більше — зникнення певних видів тварин та рослин. Чому?

При спалюванні листя виділяються чадний газ, діоксин, бензопірен, а також велика кількість мікрочастинок диму (пил, оксиди азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук). Говорячи простими словами — у повітря потрапляють серйозні забруднювачі-подразники, які спричиняють передчасну смерть у людей з серцево-легеневими захворюваннями, здатні викликати онкозахворювання, спровокувати алергію, пагубно вплинути на імунну систему, загострити випадки захворювань на бронхіальну астму та зініціювати низку інших респіраторних хвороб.

Компроміс задля власного здоров’я

Безпечним та корисним способом утилізації листя та інших органічних відходів у МОЗ та Мінекології називають компостування. Адже такий спосіб не шкодить ні здоров’ю людини, ні довкіллю, навіть навпаки — покращує стан ґрунтів, підвищуючи родючість.

На форумах сусіди діляться один з одним таким варіантом вирішення проблеми, а також дають поради щодо дотримання правил у будівництві цієї нехитрої конструкції: подалі від прямих сонячних променів; зволожуючи рослинні рештки; забезпечуючи доступ повітря до компосту.

Ще однією непоганою, на думку багатьох  мешканців невеликих містечок, є альтернатива залучити до процесу органи місцевого самоврядування, які могли б або певним чином заохочувати людей здавати листя, або просто збирати та вивозити його для використання у великих с/г масштабах.

За словами Максима Баринова, саме через те, що спалювання органіки у будь-яких його проявах, окрім високотемпературного (понад 1000º) у спеціально відведених для цього місцях, законодавчо заборонено, муніципалітети окремих районів справді вже організовують ділянки з компостування. Туди відвозиться уся органіка, навесні компост витягається та використовується для збагачення ґрунтів у парках та скверах міста.

З огляду на коментарі користувачів соціальних мереж хотілось би, аби така система діяла абсолютно в усіх населених пунктах. А це вже говорить про необхідність вирішення питання на державному рівні.

Як боротися з порушниками?

В українському законодавстві існує низка статей, які забороняють та регулюють подібну діяльність (50 стаття Конституції України, статті 9 і 12 закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", стаття 16 закону України "Про охорону атмосферного повітря", статті 52, 82, 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення та інші адміністративно-правові акти).

Відповідно до них спалювання листя на присадибній ділянці є порушенням державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів і загрожує накладенням штрафу на громадян у розмірі від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 НМДГ.

Проте перелік статей не завжди надто турбує порушників. І тут перше, що треба усвідомити, — ви відстоюєте власне право дихати свіжим повітрям. Тому, якщо людина не йде назустріч, не чує вас і навіть аргументи щодо збереження її власного здоров’я не переконують — не соромтесь фотографувати, знімати на відео (фіксувати порушення), викликати представників органів місцевої влади та поліцію.

Відповідно до статті 255 Адміністративного кодексу поліція зобов’язана відреагувати на ваше звернення та виїхати на місце злочину (спалювання листя), аби скласти протокол. Далі ці дані направляються до Державної екологічної інспекції, яка вже розглядає справи та притягає винуватців до відповідальності.

Єдине, що у цій боротьбі незмінне, — штраф не поверне вам здоров’я. Тому важливо не лише займатись активною громадською діяльністю, говорити про порушників, навчати, зменшуючи їх кількість, але й убезпечувати себе та своїх рідних від тих, хто з тих чи інших причин поки не готовий "перевчитися".

Тож, кілька порад про те, як дихати на повні груди вдома:

  1. Зачиняти вікна та за допомогою вологої ганчірки закривати щілини (допоможе упіймати мікрочастинки забруднювачів).
  2. Мати велику кількість домашніх рослин.
  3. Придбати очищувач повітря та не забувати регулярно ретельно чистити його фільтри.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень