Увага, трихінельоз!

Дата: 19.05.2020 16:17
Кількість переглядів: 957

Головне управління Держпродспоживслужби повідомляє

    Попри небезпеку коронавірусу, який шириться Україною та світом не варто забувати і про небезпеку інших хвороб.

    Однією з небезпечних хвороб спільних для тварин та людей, спалахи якої час від часу фіксуються на території України, залишається трихінельоз.

    Задля недопущення захворювань людей та тварин на трихінельоз на території Полтавської області, Головне управління Держпродспоживслужби нагадує в чому полягає небезпека цієї хвороби та основні заходи щодо її профілактики.

    Трихінельоз - гельмінтозна хвороба тварин і людей. Статевозрілі гельмінти паразитують у кишківнику людей і тварин, а личинка збудника  - у поперечно-посмугованих м'язах.

    Сприятливі до трихінельозу свині, коні, собаки, коти, дикі кабани, ведмеді, вовки, лисиці, борсуки, щури, їжаки, миші та інші всеїдні та м'ясоїдні ссавці, а також люди.

    Тварини заражаються при поїданні інвазованого личинками трихінел м'яса та незнезаражених продуктів забою свиней (обрізь, кухонні відходи, субпродукти), коней, тушок хутрових звірів, а також інвазованих трупів собак, котів, щурів, мишей тощо.

    Розповсюдженню інвазії сприяють не обладнані скотомогильники, звалища, занедбані території ферм, населених пунктів.

    Клінічні ознаки захворювання залежать від інтенсивності інвазії.

    У хворих тварин підвищується температура тіла, з'являються ознаки розладу діяльності травного каналу, тварини худнуть. У деяких тварин з'явлються набряки повік і кінцівок, при дослідженні крові відмічається еозинофілія.

    Основними факторами передачі трихінельозу людині є уражена личинками трихінел свинина (м'ясо, сало, інші продукти забою) та конина.

    Основним джерелом зараження трихінельозом людей є свинина, а також м'ясо диких кабанів, яке містить у собі личинки трихінел. Люди мають дуже велику сприйнятливість до зараження, споживаючи м’ясо від хворих на трихінельоз тварин.

    Порядок проведення профілактичних заходів з недопущення захворювання тварин на трихінельоз в господарствах всіх форм власності, ветеринарно-санітарних заходів у разі виникнення захворювання, встановлений Інструкцією з діагностики, профілактики та ліквідації трихінельозу тварин, затвердженої наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 03 серпня 2007 р. № 79, та є обов'язковим для виконання всіма суб'єктами господарювання незалежно від форми власності і підпорядкування та фізичними особами, які займаються сільськогосподарською діяльністю.

    З метою профілактики та недопущення виникнення даного захворювання керівники господарств та власники тварин зобов'язані: завозити тварин тільки з благополучних щодо трихінельозу господарств; заборонити комплектування свинопоголів'я господарств тваринами, закупленими у населення без проведення вибіркового дослідження методом ІФА; постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях, на територіях ферм, в місцях зберігання кормів, тушки загиблих гризунів своєчасно прибирати та спалювати; забезпечити утримання територій і приміщень звіроферм у належному санітарному стані; щорічно здійснювати дослідження свиней, коней, диких кабанів та м'ясоїдних методом ІФА.

    В зв'язку з величезною небезпекою цієї хвороби для життя і здоров'я людей та тварин, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області просить Вас у межах компетенції сприяти дотриманню ветеринарних і санітарних норм та правил юридичними особами та громадянами, а також провести роз'яснювальну роботу щодо профілактики і боротьби з трихінельозом, серед населення, зокрема і з власниками тварин.

 

#ЕкологіяМачухівськоїОТГ_ІНФОРМУЄ

 

 

 

 

Головне управління Держпродспоживслужби повідомляє

    Попри небезпеку коронавірусу, який шириться Україною та світом не варто забувати і про небезпеку інших хвороб.

    Однією з небезпечних хвороб спільних для тварин та людей, спалахи якої час від часу фіксуються на території України, залишається трихінельоз.

    Задля недопущення захворювань людей та тварин на трихінельоз на території Полтавської області, Головне управління Держпродспоживслужби нагадує в чому полягає небезпека цієї хвороби та основні заходи щодо її профілактики.

    Трихінельоз - гельмінтозна хвороба тварин і людей. Статевозрілі гельмінти паразитують у кишківнику людей і тварин, а личинка збудника  - у поперечно-посмугованих м'язах.

    Сприятливі до трихінельозу свині, коні, собаки, коти, дикі кабани, ведмеді, вовки, лисиці, борсуки, щури, їжаки, миші та інші всеїдні та м'ясоїдні ссавці, а також люди.

    Тварини заражаються при поїданні інвазованого личинками трихінел м'яса та незнезаражених продуктів забою свиней (обрізь, кухонні відходи, субпродукти), коней, тушок хутрових звірів, а також інвазованих трупів собак, котів, щурів, мишей тощо.

    Розповсюдженню інвазії сприяють не обладнані скотомогильники, звалища, занедбані території ферм, населених пунктів.

    Клінічні ознаки захворювання залежать від інтенсивності інвазії.

    У хворих тварин підвищується температура тіла, з'являються ознаки розладу діяльності травного каналу, тварини худнуть. У деяких тварин з'явлються набряки повік і кінцівок, при дослідженні крові відмічається еозинофілія.

    Основними факторами передачі трихінельозу людині є уражена личинками трихінел свинина (м'ясо, сало, інші продукти забою) та конина.

    Основним джерелом зараження трихінельозом людей є свинина, а також м'ясо диких кабанів, яке містить у собі личинки трихінел. Люди мають дуже велику сприйнятливість до зараження, споживаючи м’ясо від хворих на трихінельоз тварин.

    Порядок проведення профілактичних заходів з недопущення захворювання тварин на трихінельоз в господарствах всіх форм власності, ветеринарно-санітарних заходів у разі виникнення захворювання, встановлений Інструкцією з діагностики, профілактики та ліквідації трихінельозу тварин, затвердженої наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 03 серпня 2007 р. № 79, та є обов'язковим для виконання всіма суб'єктами господарювання незалежно від форми власності і підпорядкування та фізичними особами, які займаються сільськогосподарською діяльністю.

    З метою профілактики та недопущення виникнення даного захворювання керівники господарств та власники тварин зобов'язані: завозити тварин тільки з благополучних щодо трихінельозу господарств; заборонити комплектування свинопоголів'я господарств тваринами, закупленими у населення без проведення вибіркового дослідження методом ІФА; постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях, на територіях ферм, в місцях зберігання кормів, тушки загиблих гризунів своєчасно прибирати та спалювати; забезпечити утримання територій і приміщень звіроферм у належному санітарному стані; щорічно здійснювати дослідження свиней, коней, диких кабанів та м'ясоїдних методом ІФА.

    В зв'язку з величезною небезпекою цієї хвороби для життя і здоров'я людей та тварин, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області просить Вас у межах компетенції сприяти дотриманню ветеринарних і санітарних норм та правил юридичними особами та громадянами, а також провести роз'яснювальну роботу щодо профілактики і боротьби з трихінельозом, серед населення, зокрема і з власниками тварин.

 

#ЕкологіяМачухівськоїОТГ_ІНФОРМУЄФото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень