Профілактика та боротьба зі сказом тварин

Дата: 19.05.2020 16:11
Кількість переглядів: 920

Фото без опису

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області повідомляє

 

В Україні час від часу трапляються випадки сказу тварин, тому є необхідність нагадати про небезпеку цієї хвороби.

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини.

Основним джерелом  інфекції є хворі на сказ дикі тварини, в основному лисиці. Особливістю сказу природного типу є формування зон стійкого неблагополуччя. Такі зони розміщені, як правило, в місцевостях з підвищеною щільністю поселення лисиць.

Власники тварин, керівники господарств, незалежно від форм власності,  зобов’язані: дотримуватися діючих правил тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах України; доставляти собак і котів в установи ветеринарної медицини для клінічного огляду і профілактичного щеплення проти сказу; для охорони тваринницьких ферм, гуртів, отар, табунів використовувати лише вакцинованих проти сказу собак, вживати заходів щодо недопущення диких хижаків у місця розташування свійських тварин; про кожний випадок укусу свійських тварин дикими хижаками, бродячими чи здичавілими собаками або котами, а також при підозрі на захворювання тварин сказом негайно повідомляти ветеринарного спеціаліста, який обслуговує господарство, населений пункт, та негайно ізолювати таких тварин.

Всі собаки і коти в зонах постійного неблагополуччя підлягають обов’язковому щепленню проти сказу кожного року. Тварин вакцинують з профілактичною метою незалежно від пори року.

Собаки, коти та інші тварини, що покусали людей чи тварин, повинні бути негайно доставлені їх власниками (підприємством, установою, організацією та ін.) або особами, які займаються відловом бродячих собак та котів, в найближчу установу державної ветеринарної медицини для огляду та карантинування протягом 10 днів.

Продаж, купівля та вивезення собак, котів, а також диких тварин в інші міста, райони і області дозволяється лише з благополучної місцевості при наявності ветеринарної довідки з відміткою в ній про щеплення проти сказу (для собак і котів) не менше ніж за 30 днів до вивезення. Строк закінчення імунітету у щеплених тварин визначається в залежності від вакцини, що застосовувалася.

У зв’язку з величезною небезпекою цієї хвороби для життя та здоров’я людей і тварин закликаємо юридичних осіб та громадян – власників тварин дотримуватися  ветеринарних і санітарних норм та правил щодо профілактики та боротьби зі сказом.

#ЕкологіяМачухівськоїОТГ_ІНФОРМУЄ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень